Składniki :
- płat ciasta francuskiego
- kilka pieczarek
- cebula
- pesto
- ser Camembert
- jajko
Przygotowanie :
- Pieczarki umyć, osuszyć, drobno pokroić i przesmażyć z również drobno pokrojoną cebulą
- Ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować cienko pesto
- Na to ułożyć wzdłuż dłuższego brzegu ciasta pokrojone cienkie plastry sera
- Na ser dość obficie, ale wąsko ułożyć przesmażone, schłodzone pieczarki, zawinąć
- Ponownie ułożyć pokrojony ser plaster obok plastra, a na nie pieczarki i ponownie zawinąć
- Tak postępujemy aż do całkowitego zawinięcia ciasta w rulon, kroimy go na kawałki ( u mnie wyszło 9) i smarujemy każdy roztrzepanym jajkiem
- Układamy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180*C, ja piekłam ok 30 min. do zarumienienia.
Moje uwagi:
- pizzerki robimy dość szybko, ponieważ ciasto francuskie szybko będzie miękkie i trudno będzie je zwinąć
To musi być pyszne, moj zestaw, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na kolację 👍
OdpowiedzUsuńWitaj zimową szarugą
OdpowiedzUsuńDobrze, że jestem już po śniadaniu.
Ten farsz musi być przepyszny.
Pozdrawiam nadzieją na odrobinę ciszy
Ciasto francuskie to zawsze warto mieć w lodówce, bo - jak wyżej - wystarczy niewiele składników i już pyszna przekąska :-)
OdpowiedzUsuń