poniedziałek, 3 marca 2025

Kotlety mielone z pieczarką

 

Składniki :

  • ok. 500 g mielonego mięsa
  • ok. 250 g świeżych, surowych pieczarek
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz mielony czarny, cebula, papryka mielona ostra
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
  1. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce
  2. Dodać do mięsa mielonego, dodać pokrojona drobno cebulę,wbić jajka, wsypać bułkę oraz przyprawy- dokładnie wyrobić na jednolitą masę
  3. Smażyć z obu stron na złoty kolor po obtoczeniu w tartej bułce.

Kotlety z pieczarkami są delikatne w smaku, a przez to jak dla mnie smaczniejsze.
Jeśli wydaje się nam, że może nie do końca przesmażyły się w środku to zawsze można ugotować je krótko w sosie pieczarkowym ( ja wykorzystałam ogonki grzybów i zrobiłam kotlety ostatecznie w sosie).
A tu znajdziecie przepis na sos

7 komentarzy:

  1. Z pieczarką jeszcze nie robiłam - mąż za grzybami nie przepada 😀 na drobnej zetrę zobaczę czy wyczuje bo jestem ciekawa smaku 😏 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mielone w każdej postaci. A z grzybami najlepsze
    Pozdrawiam przedwiosennie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne mielone. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna odmiana mielonego. Z pieczarkami jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam z pieczarkami - są bardzo soczyste! Zresztą z mięsa mielonego, jak wiadomo, można cuda wyczarować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam mielone ale z pieczarkami nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z sosem pieczarkowym do tego kasza gryczana i obiad wymarzony 🤗🤗

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...