czwartek, 18 grudnia 2025

Chleb niskowęglowodanowy wg braci Rodzeń

 

Składniki :

  • 500 g tłustego, białego sera
  • 300 g mielonego siemienia lnianego
  • 6 jaj
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Do miski włożyć ser i rozkruszyć wstępnie widelcem
  2. Dodać siemię, jajka - wymieszać ponownie widelcem
  3. Wsypać sól, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło
  4. Wyrobić krótko robotem
  5. Przełożyć do foremki ( u mnie 25 x 12 cm), docisnąć masę z wierzchu mokrą łyżką
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec ok 60 min.

                             Masa chlebowa po wyrobieniu robotem.
Upiekłam ten chlebek bo byłam ciekawa jego smaku, da się zjeść, jak dla mnie smaczny.
Jeśli ktoś musie jeść pieczywo tego typu to śmiało polecam, spróbujcie upiec :)

2 komentarze:

  1. Jak ślicznie świątecznie przybrany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj przedświątecznie
    Taki chleb jest jak najbardziej dla mnie. Już zapisuję przepis.
    Życzę Ci ciepłej, wigilijnej nocy, pełnej radości i bliskości. Niech Święta przyniosą wiele dobrych chwil, a dni je poprzedzające niech upłyną bez pośpiechu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...