Babkę pieczemy w foremce z tzw. kominem o wymiarach : 74 cm-obwód foremki, 11 cm.- wysokość foremki, 10 cm.- średnica foremki . Można spróbować upiec w wyższej formie , tylko nie w niższej bo ciasto będzie "wychodzić ".
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka ( z dużych jaj ), 1 jajko całe
- 1/2 szklanki cukru
- 3-4 dag drożdży ( jeśli robimy z drożdży suchych to , gdy torebka ma 7 g to używamy 3/4 torebki)
- 140 - 150 ml. mleka
- 10 dag masła lub margaryny
- pół słoika wysokosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki ( może być powidło śliwkowe)
- gotowy biały lukier
Przygotowanie:
- Jajka ucieramy z cukrem ,można ukręcić robotem ( dodajemy szczyptę soli)
- Dodajemy stopniowo do utartych jaj z cukrem -mąkę
- Mąka powinna być przesiana przez sitko- łączymy utarte jajka z mąką łyżką drewnianą
- Drożdże rozkruszamy w garnuszku , dodajemy łyżeczkę cukru (mieszamy) i stawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce np. na kaloryfer
- Gdy zaczną rosnąć, dodajemy je do utartych z mąką jaj i bardzo dokładnie wyrabiamy ( można łyżką)
- Masło rozgrzewamy w rondelku i nie za gorące stopniowo dodajemy do całości (uważać by nie sparzyć drożdży w cieście , bo ciasto nie wyrośnie! )
- Ja wrabiałam dodawany tłuszcz ( ostrożnie) robotem
- Wykładamy ciasto na stolnicę , stolnica musi być dobrze oprószona mąką
- Wałkujemy ciasto uważając by nie przykleiło się do stolnicy i by uzyskać ciasto o takiej długości , by zmieściło się w naszej formie
- Smarujemy rozwałkowane ciasto dżemem i ostrożnie zwijamy w roladę
- Przekładamy je do wysmarowanej dobrze tłuszczem formy , odczekujemy by babka urosła ( trzeba ja przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu )
- Pieczemy w temp. 180 stopni C, około 40 - 50 min.
- W piekarniku elektrycznym na pierwszym od dołu ruszcie ( mój piekarnik nie ma termoobiegu )
- Po upieczeniu i chwilowym ostudzeniu, babkę wyjmujemy z foremki
- Ozdobimy według uznania np. gotowa polewą lukrową
fajna ta nadziana babka :)
OdpowiedzUsuńMhm..wyglada pysznie..zapraszam do akcji Babki babeczki..
OdpowiedzUsuń