Jeśli nie możemy jeść mięsa smażonego na tłuszczu spróbujmy zrobić sobie filet z kurczaka na parze.
Składniki:
- 60 -70 dag fileta z kurczaka
- śmietana 36 % 4 - 5 łyżek
- 3 jajka
- orzechy włoskie lub pistacjowe -10 dag
- 2- 3 łyżki bułki tartej
- olej, sól, pieprz prawdziwy
- drobno pokrojony koperek
Przygotowanie:
- Filety drobiowe mielimy
- Dodajemy do nich śmietanę, posiekane drobno ( lub zmielone) orzechy ,sól, pieprz , koperek- wyrabiamy
- Jajka ubijamy na parze ( stawiamy metalową miseczkę na garnku w którym wrze woda )
- Ubite jajka dodajemy do całości i delikatnie mieszamy
- Dosypujemy bułkę tartą - dobrze wyrabiamy
- Całość przekładamy do foremki wysmarowanej olejem
- W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i stawiamy w nim foremkę z masą mięsną
- Gotujemy pod przykryciem około 30- 40 min..
- Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy go na plastry, podajemy z pieczywem.
Trzeba zwrócić uwagę na garnek jakim dysponujemy , by nie okazało się , że jest za mały w stosunku do formy którą mamy do niego włożyć :)
Smacznego !
O kurcze, ale fajne kurcze :) I fana propozycja na wiosenną, lekką kuchnię.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli :)
Dziękuję i tez życzę takiej! :)
Usuń