Składniki :
- mała główka młodej kapusty białej
- 2 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- mięso z kurczaka - najlepiej cały kurczak
- 2 ząbki czosnku
- łyżka estragonu
- łyżka majeranku
- duża szczypta papryki słodkiej , olej
- pieprz, sól , ewentualnie łyżeczka cukru
Przygotowanie :
- Kurczaka umyć i osączonego podzielić na części
- Kapustę dość grubo pokroić i zeszklić chwilę na oleju , wpierw podsmażyć pokrojoną cebulę
- Dodać do tego drobno pokrojone świeże pomidory , pieprz , sól , majeranek , paprykę - wymieszać ( można zastąpić pomidory koncentratem )
- Kurczaka obsmażyć na tłuszczu z każdej strony , a wpierw natrzeć przeciśniętym czosnkiem
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć doprawioną kapustę , a na to ułożyć kurczaka
- Przykryć naczynie i piec w piekarniki około 30 - 40 min. w temp. 200 stopni C
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec przez 10 min.
Smakuje wyśmienicie z ryżem .
Danie nawet na większe przyjęcie dla przyjaciół :)
Przepis znalazłam w broszurce pt "Potrawy za grosik "
Przepis znalazłam w broszurce pt "Potrawy za grosik "
bardzo ciekawy pomysł na kurczaka!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńhm brzmi interesująco. nie wpadłabym na to aby połaczyć kurczaka z kapustą ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Ja tez nie wpadłabym sama na taki zestaw , ale jest bardzo pyszny.
UsuńProponuje spróbować :)