czwartek, 16 sierpnia 2012

Moje włoskie pesto

                                                                                                                                                                Składniki :

  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka świeżych listków bazylii
  • 2 łyżki orzeszków  piniowych , ale mogą byc włoskie , ja takich użyłam
  • 1-2 łyżki soku z cytryny ( sól ,pieprz-ewentualnie)
  • około 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
  1. Obrany czosnek przetrzeć przez praskę , bazylie drobno posiekać
  2. Orzechy drobno zmielić , wszystko połączyć , dodać oliwę, cytrynę i zmiksować
  3. Konsystencja mojego pesto była dość gęsta , świetna do ryby , makaronów, polenty :)
Inspirowane z przepisu z " Kuchnia włoska -podróże kulinarne " wyd. Rzeczpospolita


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...