Składniki :
- 1 nieduży brokuł
- 2 -3 obrane marchewki
- 2 małe obrane pietruszki
- kawałek obranego selera
- 1 ziemniak
- sól , cukier , pieprz mielony
- olej do smażenia
- Umyte , obrane warzywa pokroić w kostkę, brokuł umyć i pokroić w małe " różyczki " , łodyżki również można wykorzystać drobno krojąc
- Do garnka wlać około 700 ml wody i zagotować
- Na patelni rozgrzać olej i wkładać do lekkiego przesmażenia wpierw marchew , potem pietruszkę , selera - przekładać po przesmażeniu do wody
- Ziemniaka drobno pokroić i dołożyć do zupy - zamieszać i dodać odrobinę soli ( około 2 płaskich małych łyżeczek )
- Na koniec gotowania wsypać do zupy " łodyżkę " brokuła , a potem " różyczki "
- Gdy warzywa będą miękkie , ale nie ROZGOTOWANE dodajemy do smaku odrobinę cukru i szczyptę pieprzu mielonego prawdziwego .
- Już na talerzu możemy dodać łyżkę prawdziwego masła lub śmietany - ale niekoniecznie - jeśli warzywa smażyliśmy na oleju.
Zdrowa i do tego niezbyt kaloryczna ;)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo ładnie, tak kolorowo.
OdpowiedzUsuńzupa z brokuł to danie, do którego często powracam ;). Nie robiłam jeszcze w takiej odsłonie jak Twoja. Ja zawsze miksuję brokuła na krem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)