piątek, 10 sierpnia 2012

Ogórki konserwowe w miodzie

Składniki :

  • ogórki
  •  4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki miodu
  • marchew
Przygotowanie :
  1. Z wymienionych składników ugotować zalewę
  2. Ogórki umyć i pokroić w plastry , tak samo zrobić z marchewką
  3. Do umytych słojów wkładamy pokrojone ogórki ( ale nie pod sam dekiel )
  4. Zalewamy gorąca zalewą , zakrywamy słoje
  5. Pasteryzujemy 7 min. od momentu zagotowania wody w garnku .
Przepis pochodzi z książki kucharskiej " Kasia pitrasi z przepisów Basi " .





10 komentarzy:

  1. O, robiłam bardzo podobne jakiś czas temu:-). Tylko, że moje były jeszcze z dużą ilością czosnku. Może brzmi średnio apetycznie, ale smak jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ czemu , na pewno były smaczne , ja też lubię czosnkowe smaki :)

      Usuń
  2. stanowią idealny dodatek do obiadu, nie tylko zimą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście , dlatego warto troche teraz sie potrudzic , by zima mieć coś tak smacznego pod ręką :)

      Usuń
  3. Muszę zdecydowanie się podszkolić w tej kwestii, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórki świetnie się nadają do zrobienia pysznej nalewki:)

    Jakby to kogoś interesowało to podaję od razu przepis:
    Ogórki w całości włożyć do słoika i zalać wódką. Najlepiej przyszłą nalewkę wynieść do piwnicy na tydzień. Po tym czasie przefiltrować ją, nie powinno być z tym najmniejszych problemów. Powinna dojrzewać kilka miesięcy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam jeszcze pytanie ile tych ogórków i marchewki na taką ilość zalewy mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...