Przepis na ciasto dostałam od mojej znajomej , a ta znajoma tez pewnie dostała go od swojej znajomej...:)
Sprawdziłam, ciasto dobre, więc polecam.
Składniki :
- 1 szklanka oleju ( ja dałam taką niepełną, dobre 3/4 szklanki, ale jeśli dynia dość sucha bez soku to dać całą szklankę) )
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni ( może być też marchew lub pół na pół, ale nie więcej ! )
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki
Przygotowanie :
- Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier - ucierać , idzie ciężko , ale się nie zrażać ( tak do końca się go nie utrze i tak ma być )
- Wbijać po jednym całym jajku i ucierać ( ja robiłam to zwykłym robotem )
- Teraz dodawać po kolei mąkę ; cynamon , kakao , proszek do pieczenia i sodę - ucierać
- Do masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy
- Jeśli mamy bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamy
- Pieczemy około 40 - 60 min . w temp. 180 stopni C
- Moje ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min.
NIE dajemy dyni WIĘCEJ niż w przepisie !
Jeśli chcemy robić takie ciasto częściej, wystarczy zamrozić sobie startą porcję dyni, a w środku zimy takie ciasto będzie jeszcze lepiej smakowało niż teraz:)
Muszę zrobić takie dyniowe ciasto :) Na pewno jest pyszne.
OdpowiedzUsuńAż chce się schrupać ;D
OdpowiedzUsuńSmakowite to Twoje ciacho, Ulu! :-) Dyniowe wypieki w tym roku jeszcze przede mną. Może zacznę od Twojego przepisu? :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, z dynią mam małe doświadczenie, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWarto:)
UsuńPysznie wygląda i ta plewa mniam:)
OdpowiedzUsuńZapisuję do spróbowania, bo wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ok. Też pozdrawiam serdecznie:)
Usuńurocze ciasto... i tak pięknie skąpane w czekoladzie. aż ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
lubię takie sprawdzone ciasta przechodzące z rąk do rąk ;) trzeba się samemu przekonać czy ciasto faktycznie jest tak dobre jak je opisują
OdpowiedzUsuń...co racja, to racja:)
Usuńzapowiada się baaardzo smacznie!!!
OdpowiedzUsuńBo super smaczne ! pozdrawiam:)
UsuńUpiekłam dziś to ciasto zgodnie z przepisem, polecam. Smaczne, pachnące i wilgotne w środku. Szkoda że nie mogę zamieścić zdjęcia jak mi pięknie wyrosło. Pozdrawiam autorkę przepisu.
OdpowiedzUsuńZapraszam do umieszczenia zdjęcia na naszym fane page na Facebooku :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze,jestem ciekawa jak wyjdzie...
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszne i wilgotne.Dodałam suszone śliwki.Myślę że jeszcze nie raz je upiekę.
OdpowiedzUsuń...bo warto:)
UsuńWłaśnie wyjęłam z pieca. Piękne i pachnące. Aż się nie mogę doczekać próbowania. Świetny przepis. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo wspaniale,że udane! Przepis prosty i patrząc po komentarzach,kto próbuje upiec -zawsze z dobrym efektem:)
Usuńpozdrawiam!
ja się właśnie zabieram do pieczenie
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam z marchwią ale przepis mi gdzieś zginął
dziękuję za przypomienie
Pozdrawiam
Proszę bardzo.Warto wypróbować:), pozdrawiam.
Usuńpyszne - sama zrobiłam dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńciasto re-we-la-cja !! zrobiłam ,upiekłam , zjadłam ;-)
OdpowiedzUsuńprzypadkiem wpadłam na Twojego bloga w poszukiwaniu przepisu na ciasto dyniowe.
OdpowiedzUsuńnie miałam akurat cynamonu dałam 2łyzeczki przyprawy korzennej(jednym ze składników jest cynamon) upiekłam -pychotka palce lizac -pozdrawiam i dzięki za prosty przepis :)
Jak fajnie, ze juz tylu osobom udało się upiec to pyszne ciasto :)
Usuńpozdrawiam i zapraszam częściej.
właśnie się piecze ciekawe jak wyjdzie:*
OdpowiedzUsuń
UsuńProszę zatem podzielić sie wrażeniami :)
pozdrawiam.
chyba za dużo dyni dałam i wyszedł zakalcowaty ale i tak mniam:D jeszcze mam dynię i na pewno jeszcze zrobię uważając na ilość dyni:D
OdpowiedzUsuńTak mogło być, nie można dodawać dyni więcej niż jest w przepisie :(
Usuńlepiej dać mniej,chyba muszę o tym wspomnieć...koniecznie.
Następnym razem na PEWNO się uda:) - pozdrawiam
Również upiekłam. Bardzo dobry przepis. Dziękuje.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że dostałam udany przepis którym mogłam się tu podzielić.
UsuńPozdrawiam:)
Zabieram sie do pieczenia.Musi wyjsc dobre bo dynie dostalam od kolegi i obiecalam kawalek pysznego ciasta.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, jest naprawde pyszny:0 mocno wilgotny, co u mnie akurat jest na plus, bo lubimy takie ciasta:). Pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz
OdpowiedzUsuńupiekłam... porażka-wielki zakalec.
OdpowiedzUsuńCoś musiało być nie tak, bo zdecydowanej większości co piekła, ciasto się udało. Proszę się nie zniechęcać, pozdrawiam!
UsuńWyszło idealnie! Puszyste ...wilgotne a ten zapach ymnnnn sama dobroć! Dzięki za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPycha! Puszyste i wilgotne i ten zapach!
OdpowiedzUsuńno mój narazie w piekarniku ale zaczyna pachnieć coraz lepiej
OdpowiedzUsuńDzisiaj znalazłam i dzisiaj upiekłam. Super!!!
OdpowiedzUsuńDzień dobry ja właśnie piekę ciasto dyniowe na Festyn :-)!piekę je już od kilku lat,znowu tu zaglądam :-)!Wychodzi pyszne!
OdpowiedzUsuń