Składniki :
- 2 ziemniaki
- 1 duża marchew i pietruszka
- kawałek pora i selera
- 1 mała cebula
- garść poszatkowanej białej kapusty
- kilka różyczek kalafiora
- olej
- sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy
- 1 mały czerwony burak
- 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy
Przygotowanie :
- Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki
- Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki "
- Do garnka z około 600 - 700 ml wody włożyć pokrojone ziemniaki , przesmażoną na oleju marchew , a potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować
- Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość
- Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy
- Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy
- Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech dodaje mniej warzyw i zrezygnuje z kaszy lub doda tylko łyżkę
- By uzyskać jeszcze lepszy smak dodałam do mojej zupy odrobinę kostki rosołowej
Nigdy bym nie wpadła na to, żeby do zupy jarzynowej dodać kaszę!! Naprawdę ciekawe, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA ja często tak zagęszczam zupę , nie robię wtedy popularnej niegdyś " zatrzepki " ( mąka z woda ):) pozdrawiam
UsuńJeszcze troszke więcej buraczków lub botwinka i wyszedlby barszyczk ukraiński..swoją drogą ciekawe jakby smakował z kaszą ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację :)
UsuńZupki moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńMam zaszczyt nominować Twój blog do Versatile Blogger Award
Po szczegóły zapraszam do mnie :)
Dziękuję za ten zaszczyt !
Usuń