piątek, 31 sierpnia 2012

Pikle



Do przyrządzenia tego przetworu najlepsze są wyrośnięte ,  prawie żółte ogórki " nasieniaki ". Ja takich nie miałam, dlatego zrobiłam pikle z ogórków nieprzerośniętych, ale dużych. 
Ale jeśli mamy takie wyrośnięte, to można właśnie je przetworzyć :)

Składniki :

  • ogórki
  • 1 szklanka octu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 szklanek wody
  • ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczyca

Przygotowanie :
  1. Ogórki umyć i obrać ze skórki , wykroić też ziarnka , jeśli duże
  2. Pokroić je na co najmniej 4 części i wkładać do umytych słojów
  3. Przygotować zalewę z odmierzonych składników 
  4. Zalać ogórki jeszcze gorąca zalewą, zakryć słoje i pasteryzować dopiero NASTĘPNEGO dnia przez 4 min.  licząc od chwili zagotowania wody w garnku do którego wstawione są słoje .
Przepis znalazłam w książce " Kasia pitrasi z przepisów Basi "

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam!!! ale tylko ja i nikt więcej. Zawsze robię kilka słoiczków i dzielę się z moim tatą. Mnaim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie lubią wszyscy , bo nie robię ich za dużo i wtedy mają powodzenie :)
      pozdrawiam !

      Usuń
  2. Ja pikle jadam tylko w gościach, jakoś w domu nikt ich nie robi... w sumie nie wiem czemu, bo mi smakują ;). Muszę kiedyś zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja z tej porcji zalewy zrobiłam 10 słoików ogórków,nie ważyłam, ale myślę,że miałam coś około 3 kg ogórków . Ale przeciez można włożyć ile się chce...choćby 1 kg, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...