niedziela, 21 kwietnia 2013

Testowanie produktów producenta Agros Nova

Zostałam poproszona o ocenę i krótkie komentarze do produktów, które są tu widoczne.
Są to : syropy owocowe z soków zagęszczonych -Łowicz
dżemy- Łowicz
soki pomidorowe - Fortuna
soki owocowe -DrWitt
keczup Pomidory Malinowe - Kotlin
chrzan Horseradish i sałatka szwedzka - Krakus

 Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon, Włocławek.






Syrop z Cytryny i Bergamotki, syrop Rabarbar i Mirabelka, syrop Limonka i Cytryna (Łowicz) - można sporządzać z nich  napoje orzeźwiające. Producent pisze, że 440 ml syropu starcza po rozcieńczeniu na przygotowanie 17 szklanek napoju. Mnie starczyło na przygotowanie 14 szklanek napoju, wyszło mi, że moje kubki smakowe muszą mieć więcej syropu w wodzie niż sugeruje producent. Propozycja przygotowania napoju z 1 części syropu i 9 wody jest dla mnie nie trafiona. Wszystkie syropu przygotowane są z soków zagęszczonych. Najbardziej do smaku przypadł mi syrop Cytryna i Bergamotka, w dalszej kolejności Rabarbar i Cytryna, a Limonka i Cytryna  była dla mnie za ostra w smaku, po rozcieńczeniu bardziej czułam w składzie limonkę niż cytrynę, której jestem wielbicielką.
Estetyczne butelki szklane posiadają korek niekapek.
Uważam, że syropów można używać także do sporządzania drinków czy polewania deserów.

 Sok 100 % Wielowarzywny  Fortuna, ma w składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też.

Sok Pomidor Sok 100 % Fortuna w swoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych przecierów pomidorów. Smak i zapach jest bardzo aromatyczny. Wygląd i konsystencja zachęcające.
 .

Sok 100% Pomidor Tabasco Fortuna bez dodatku cukru. W składzie ma koncentrat i przecier z pomidorów (100 %), wodę, sól, kwas cytrynowy, paprykę czerwoną ostrą oraz naturalny aromat Tabasco. Ten ostry smak bardzo mi odpowiadał.
Pojemność wszystkich soków ( butelek szklanych) - 300 ml

Z soku 100 % Pomidor Tabasco sporządziłam Krwawą mery według przepisu jaki znalazłam na Jak To Zrobić ?
 Składniki :
wódka -50 ml, sok pomidorowy 100 ml, sok z cytryny 10 ml, sól, pieprz świeżo mielony, lód 3-4 kostki, sok z tabasco 2-3 krople.
Przygotowanie :
Istnieją 2 sposoby przygotowania Krwawej mery :

  1. Przy użyciu shakera : do shakera wlać sok z pomidorów, wódkę, sok z cytryny, tabasco (ja użyłam  soku 100 %  Pomidor Tabasco ), szczyptę soli i pieprzu, lód. Wszystko wymieszać i wlać przez sitko do szklanek.
  2. Bez użycia shakera : do szklanek wlać wyżej wymienione składniki i dobrze wymieszać, Smacznego !






Keczup Pomidor Malinowy -Kotlin ma swoim składzie na 136 g 100 g produktu, w tym 69 g pomidorów malinowych, cukier i inne substancje polepszające i konserwujące. Zawartość pomidorów zatem spora. Moje opakowanie do testowania zawierało 450 g, to opakowanie dość spore. Keczup jest gęsty, o smaku i barwie wyraźnie pomidorowej. Ale ten smak jest jakby gorzko - słodki, nie pasował smakowo 3 moim największym fanom keczupu. Możliwe, że sugerujemy się smakami keczupów  które znamy, ale prawda jest taka, że nie nie zyskał amatorów wśród nas.

Chrzan Horseradish - Krakusa ma 190 ml pojemności. W swoim składzie 60 % chrzanu oczyszczonego , wodę, olej roślinny, regulator kwasowości, ocet spirytusowy, cukier, sól, substancje zagęszczające: gumę guar i gumę ksantanową i substancję konserwującą E 223. 
Chcę być szczera ; ten chrzan nie przypadł mi do smaku, jest bardzo ostry wręcz piekący w smaku, choć wygląd i konsystencja są zachęcające. Może po kilku otwarciach słoiczka straci swoją nadmierną ostrość.

Sałatka Szwedzka - Krakus-pasteryzowanao masie netto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie zbyt cienkie.Część jest pokrojona w plasterki, część w półplasterki tak cienkie, że pewnie podczas układania w słoje zostały zupełnie poszarpane. Gdy je wyjmowałam, część rozleciała się zupełnie :(  Dla mnie zalewa sałatki jest smaczna, ale surowiec został źle przygotowany do konserwowania w słoje.


Dżem brzoskwinia i marakuja- Łowicz- opakowanie o pojemności 280 g. Dżem sporządzono  z 35 g owoców na 100 g produktu. Głównym składnikiem jest brzoskwinia, a marakuja występuje tu pod postacią (odtworzonego z zagęszczonego)- soku. Substancją żelująca jest pektyna i guma guar jest substancją zagęszczającą. Dżem zawiera cukier i inne substancje  jak regulatory kwasowości. Po otworzeniu słoika widać w nim kawałki owoców. Wygląd jest zachęcający. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego używa się w tak smacznych produktach, takiej substancji jak guma guar?
Kiedyś do zagęszczania używano przecieru z dyni, może warto do tego wrócić?
Mijając pola w moich okolicach widzę, że rolnicy nadal uprawiają te zdrowe warzywa, i są to właśnie okolice w których produkuje się dżemy :)

Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek- Łowicz sporządzono go z 38 g owoców na 100 g produktu. W składzie ma 22 % czerwonej porzeczki i 16 % czarnej porzeczki, wodę, syrop glukozowo- fruktozowy i ten sam jak w poprzednim dżemie składnik żelujący i zagęszczający. Słoik ma  poj. 280 g.
Wszystkie te dżemy są edycją limitowaną, a to chyba oznacza, że nie jest dostępny w każdym sklepie spożywczym :(
 Dżem smakował mi, miał ładny esencjonalny kolor, choć owoców mogłoby by być w nim więcej. Surowca w okolicach Łowicza jest chyba dostatek, dlatego warto byłoby wzbogacić taki piękny dżem większą  ilością porzeczek mogłoby to wyjść wszystkim na zdrowie :) Choć zdaje sobie sprawę, że byłby pewnie wtedy droższy.
Obecna barwa pochodzi zapewne od intensywności skórek porzeczek czarnych, zapach też jest bardzo przyjemny. Chętnie rozsmarowałam go na świeżym chlebie z masłem :)

Dżem z Agrestu i Kiwi - Łowicz sporządzono go z agrestu- 20 % i owoców kiwi - 15 %. Substancją zagęszczającą jest  guma guar, żelującą  pektyna. Patrząc na konsystencję produktu wygląda dość zachęcająco, kolor ma intensywnie zielony. Pojemność taka jak dżemów poprzednich tzn. 280 g. Sporządzono go z 35 g owoców na 100 g produktu.
 Jeśli miałabym ustalić kolejność testowanych dżemów to najbardziej smakował mi  ten z porzeczek, później właśnie ten z agrestu i kiwi, a z brzoskwini dałabym trzecie miejsce. 
Wszystkie dżemy są nisko słodzone, pasteryzowane. Opakowania mają szklane.


Sok Pomarańcza - Dr Witt  z wit. C z aceroli i pomarańczy o poj. 300 ml. Ten smak jest bardzo naturalny, potrafił przemówić do moich kubków smakowych :) Sok przygotowano z soków odtworzonych z zagęszczonego soku pomarańczowego (99,6%) i aceroli (0,4%)  Dla mnie to smaczny sok.

Sok Multiwitamina - Dr Witt  z kompleksem 12 witamin.  W swoim składzie ma owoce polskie jak jabłka i gruszki oraz egzotyczne : pomarańcze, ananasy, cytryny, winogrona, nektarynki, mango, morele, brzoskwinie, guawy i morele. Przygotowane są z odtworzonych, zagęszczonych soków i przecierów. Smak i kolor do przyjęcia.
 Pojemność szklanych butelek 300 ml, w sam raz na ugaszenie jednorazowego pragnienia :)

Pisząc o każdym z tych produktów,( które próbowałam) wyraziłam swoją opinię. Kierowałam się swoim smakiem i doznaniami estetycznymi. Ale każdy kto ich spróbuje sam, może mieć inne zdanie :)

10 komentarzy:

  1. Kupiłam ostatnio ten ketchup i mi przypadł do gustu :) a co do sałatki szwedzkiej to zgadzam się z Tobą - plasterki ogórków są jakby "po przejściach":D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać smaki są różne,tzn. że będą i są amatorzy keczupu Pomidory Malinowe:)

      Usuń
  2. Kupiłam ostatnio dżem kiwi-agrest i bardzo nam przypadł do gustu (w wakacje postaram się sama taki przygotować;), następnym razem sięgnę po ten brzoskwiniowy. Szkoda tylko, że są takie małe słoiki:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, słoiczki mogłyby być większe, a ten pomysł ze zrobieniem swojego dżemu -super:)

      Usuń
  3. ja zawsze lubiłam i nadal lubię sok multiwitamina Dr Witt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawe opinie :) najwazniejsze że szczere i bezstronne;) z chęcią spróbowałabym tych limitowanych dżemów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ich soki pomidorowe, jest chyba nawet taka specjalna edycja z dodatkiem chilli i imbiru. Piłam je codziennie przez pół roku tak mi posmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję ciekawej współpracy i życzę smacznego testowania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...