sobota, 20 kwietnia 2013

Chleb na maślance

Dostałam zaproszenie od Amber do wspólnego  pieczenie chleba z tang zhong. Dziękuję.
Nie byłam jednak pewna czy taki chleb uda się w automacie którego używam najczęściej :(
Chciałam podjąć wyzwanie i zrobiłam wypiek, którego byłam raczej pewna.
 Ale Aniu wiem, że nadejdzie taki moment, że upiekę chleb z tang zhong :)


Składniki :

  • 1 szklanka maki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • około 200 ml maślanki
  • 2- 3 dag świeżych drożdży
  • sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone
  • miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba
Przygotowanie:
  1. Maślankę podgrzać do 30 stopni C (  może być tylko letnia!)
  2. Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki
  3. Dodać łyżkę cukru, wymieszać i pozostawic w cieple na 15 min. do wyrośnięcia
  4. Po tym czasie dosypać po szklance przesianej mąki żytniej i mąki pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  5. Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki
  6. Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc
  7. Nastepnego dnia piekłam godzinę
  8. Jeśli pieczemy w piekarniku to w temp. 190 stopni C przez około 2 godz. - sprawdzać patyczkiem
Ten chleb po upieczeniu był wilgotny i kwaskowy od maślanki, dlatego myślę, że dobrze komponował się z dodaną śliwką suszoną, smarowałam  powidłami z czarnej porzeczki:)



5 komentarzy:

  1. pyszny musi być taki chleb na maślance, lekko kwaskowaty, tak jak piszesz. A z czym jest ta kanapka posypana makiem? wygląda obłędnie
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...z powidłami porzeczkowymi mojej roboty, przepis na blogu:)

      Usuń
  2. Ulu, piękny chlebek! Nie ma to jak domowe pieczywo...mmmmm! :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...