Dostałam zaproszenie od Amber do wspólnego pieczenie chleba z tang zhong. Dziękuję.
Nie byłam jednak pewna czy taki chleb uda się w automacie którego używam najczęściej :(
Chciałam podjąć wyzwanie i zrobiłam wypiek, którego byłam raczej pewna.
Ale Aniu wiem, że nadejdzie taki moment, że upiekę chleb z tang zhong :)
Składniki :
Nie byłam jednak pewna czy taki chleb uda się w automacie którego używam najczęściej :(
Chciałam podjąć wyzwanie i zrobiłam wypiek, którego byłam raczej pewna.
Ale Aniu wiem, że nadejdzie taki moment, że upiekę chleb z tang zhong :)
Składniki :
- 1 szklanka maki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 200 ml maślanki
- 2- 3 dag świeżych drożdży
- sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone
- miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba
Przygotowanie:
- Maślankę podgrzać do 30 stopni C ( może być tylko letnia!)
- Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki
- Dodać łyżkę cukru, wymieszać i pozostawic w cieple na 15 min. do wyrośnięcia
- Po tym czasie dosypać po szklance przesianej mąki żytniej i mąki pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki
- Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc
- Nastepnego dnia piekłam godzinę
- Jeśli pieczemy w piekarniku to w temp. 190 stopni C przez około 2 godz. - sprawdzać patyczkiem
pyszny musi być taki chleb na maślance, lekko kwaskowaty, tak jak piszesz. A z czym jest ta kanapka posypana makiem? wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
...z powidłami porzeczkowymi mojej roboty, przepis na blogu:)
UsuńUlu, piękny chlebek! Nie ma to jak domowe pieczywo...mmmmm! :-)
OdpowiedzUsuńI smaczny Droczilko:)
Usuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń