Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki ( nie więcej!)
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki płaskie sodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu
- sól - szczypta
- orzechy- garść, ewentualnie rodzynki- garść
Przygotowanie:
- Wpierw ubić białka, cukier dodać pod koniec jak już powstanie piana
- Teraz dodać kolejno żółtka - ucierać
- Wsypywać na przemian mąkę i olej
- Zmieszać przyprawy razem z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy- ucierać
- Dodać stratą marchew - dobrze połączyć składniki
- Jeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszać
- Pieczemy przez co najmniej 1 godz. w temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem .
Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w prodiżu.
Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta :)
Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta :)
piekę podobne marchewkowe, bo moi Domownicy zajadają się nim, ja daje tylko mniej cynamonu i zamiast sody proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuńDomownicy wiedzą co dobre, pozdrawiam :)
Usuńi do tego zimna kwaśna śmietana :]
OdpowiedzUsuńpasuje jak ulał!
Jak ktoś lubi to czemu nie?
UsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńA to ulubione mojej Córki :)
UsuńJustyno - i takie było, pyszne !
Majano- a my lubimy o każdej porze...
babko z rodzynkiem- przepis sprawdzony wielowioelokrotnie i zawsze sie udaje :)
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPiękne to ciasto. Lubię marchewkowe, zrobię na pewno, ale dopiero na jesień.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Uwielbiam ciasto marchewkowe, bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńŁadny ci wyszedł ten marchewkowiec. Bardzo dobre ciasto:)
OdpowiedzUsuń...i smaczne, mało kto go nie lubi :)
UsuńŁadny ci wyszedł ten marchewkowiec. Bardzo dobre ciasto:)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto, my też lubimy:)
OdpowiedzUsuńKarmel - my tez, pozdrawiam :)
Usuńpysznosci !;)
OdpowiedzUsuńpoczwarko- mniam , pyszne jest takie ciacho, racja.
UsuńCassilera -to wypróbuj kiedy ten przepis, polecam!
Antenko - masz racje, niezawodne :)
Uwielbiam ciasto marchewkowe. A ten przepis wygląda o wiele prościej, niż ten który posiadam ja. :)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych:) pyszne, szybkie i zawsze się udaje:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;) Chyba wypróbuje przepis :))
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńUwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://damskomeskipunktwidzenia.blogspot.com/
U nas też znajdziecie przepisy, ostatnio dodany to przepis na czekoladową rozkosz :) Tematyka jest bardzo rozległa, więc każdy znajdzie coś dla siebie
Kocham ciasto marchewkowe jest niesamowite w smaku :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
chyba troszkę za dużo tego oleju :)
OdpowiedzUsuńTak mam w przepisie i tak robię, ale jeśli marchew jest świeża, soczysta, mąka mniej puszysta to można spróbować dać ciut mniej, pozdrawiam:)
UsuńDlaczego nikt nie zwrócił uwagi na to, że w składnikach nie jest podane ile cukru należy użyć ? Mógłby mi ktoś podpowiedzieć ? :)
OdpowiedzUsuńNo własnie, dzięki- błąd naprawiony:)
Usuńjak dlugo w piekarniku i jaka temperatura....?
OdpowiedzUsuńb
Napisałam w przepisie; około godziny i w temp. 200 stopni, ja swoje często piekę w prodiżu, też się udaje:)Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić jeszcze patyczkiem, bo dużo zależy od marchwi jaką dodaliśmy do ciasta, bywa sucha lub bardziej wilgotna.
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś, wyszło przepysznie! dodaje do obserwowanych!
OdpowiedzUsuńPiekę po raz pierwszy, jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie.....
OdpowiedzUsuńA czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.
OdpowiedzUsuńNie robiłam nic z taką marchwią, nawet jej nie znam :)
UsuńNigdy nie piekłam, spróbuję się przekonać!!!!
OdpowiedzUsuń