Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego Celebro
Składniki na marynatę :
- około 3 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki przeciśniętego czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego
- cebula
- łyżeczka mielonej gorczycy
- pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro
- łyżka oleju sezamowego
- 6 łyżek octu jabłkowego
- te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć i włożyć do niej mięso ( zrobić to w takim naczyniu by mięso swobodnie zanurzyło się całe )
- Moje mięso "leżakowało" w marynacie przez noc- w lodówce
- Po tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min. Dodatkiem był sos jabłkowy.
Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :)
Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro www.facebook.com/KlubCelebro
Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro www.facebook.com/KlubCelebro
Pyszne mięśko!
OdpowiedzUsuńWino dodaje niesamowitego smaku i aromatu.
Muszę kiedy zrobić takie mięsko...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięska na winie, natomiast mój małżonek jest odmiennego zdania. Mówi że on woli przepijać mięsko winem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Smakowicie wyglada! Wypróbuje przepis w następnym tygodniu!
OdpowiedzUsuń