Dla mnie lepsze niż te kupne z puszki.
Składniki :
- 500-600 ml wina białego, wytrawnego
- 50 dag cukru
- 1 i 1/2 kg brzoskwiń
- 4 goździki - do słoików już ich nie wkładać
- ewentualnie laska cynamonu
Przygotowanie:
Przepis pochodzi ze starych zapisków kulinarnych :)
- Umyte owoce ponacinać w 2-3 miejscach wzdłuż i sparzyć na minutę we wrzątku, przelać zimną wodą
- Obrać ze skórki, a w garnku przygotować zalewę: do wina wsypać cukier i przyprawy- zagotować
- Gdy cukier się rozpuści, a zalewa już wrze, włożyć do niej brzoskwinie i gotować przez 1 minutę
- Po tym czasie pozostawić do ostudzenia, dopiero gdy zalewa jest już chłodna owoce wyjąć, a zalewę znów zagotować i gdy zacznie się gotować-włożyć owoce, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 min.
- Po tym czasie owoce wyjąć i włożyć do idealnie czystych słoiczków, a zalewę doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 min.
- Zalać wrzątkiem ułożone w słojach brzoskwinie, zakręcić czystymi dekielkami i odwrócić do góry, przykryć kocem :) do wystygnięcia, ja jednak krótko pasteryzowałam. Szkoda, by taka pyszność miała się zepsuć... z tej porcji wyszły mi 4 niezbyt duże słoiczki, a zalewy pozostało, była pyszna:)
Przepis pochodzi ze starych zapisków kulinarnych :)
Poproszę słoiczek:)
OdpowiedzUsuńAle ekstra muszą być ;)
OdpowiedzUsuńAnulo- oj pyszne, nie postoją długo...
UsuńPaulino- takie były:)
Paulino Fizyczak- na języku tez czuło się, że są pyszne:)
na oko wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada:D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę genialnie :) Świetny pomysł z wykorzystaniem brzoskwini.
OdpowiedzUsuńAntenko - i pyszne pozostało do końca:)
UsuńZrzuć Brzuch!!!- dziękuję.
Konwalie w kuchni-polecam:)
Pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńTakiego cuda nie ma jeszcze w mojej spiżarni,
ale to się chyba już niedługo zmieni;)
Taki słoiczek to prawdziwy skarb:)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam. Ale na pewno nadrobię to w przyszłym roku :)
OdpowiedzUsuńUściski.
Nemi- o tak :)
UsuńPanno Malwinno-spróbuj, choć jeszcze w tym sezonie brzoskwinie są dostępne:)
Salvador Dali - tak trzeba wyjadać, bo brzoskwinie mają pestki i długo nie można ich przetrzymywać, pozdrawiam wszystkich !
oooj, to musi być faktycznie cudowne! I tak wyjadać prosto ze słoiczka ;D
OdpowiedzUsuńLubię brzoskwinie, muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńA nie powinno być 500 g anie dag
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę :)
Usuń