Składniki :
- 70 dag mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, pół łyżeczki maggi, płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- duża cebula, smalec
Przygotowanie;
- Bułkę moczymy w wodzie lub mleku , wyciskamy
- Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na łyżce smalcu studzimy
- Do mięsa dodajemy sól, pieprz oraz wszystkie ziołowe składniki i dokładnie wyrabiamy, moja masa mięsna miała ostry smak, bo taki lubię
- Przekładamy mięso do(osłonki ) rękawa o szerokości 12 cm, zakręcamy mocno końcówki, uzyskujemy baton mięsny
- Wkładamy mięso do letniej wody, ja gotowałam około 30 min od momentu zawrzenia wody
- Po lekkim przestudzeniu przecięłam rękaw, mięso wystudziłam, kroiłam w grube plastry.
Z chrzanem tartym własnej roboty- pycha!
Nie należy z wyjęciem mięsa czekać aż do zupełnego wystudzenia, bo może przy wyjmowaniu się pokruszyć.
Lubimy takie domowe wędlinki:)
OdpowiedzUsuńtakie domowe wędliny bardzo lubię:) zdrowe i chociaż wiemy co jemy:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, ja zwykle piekę mięso ale taki sposób też mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńZapisałam i już nie mogę się doczekać, aż wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio podobne mięsko, ale zmieliłam pierś z kurczaka i zrobiłam taką gotowana roladkę ze szpinakiem:) pychota:) muszę częściej szykować takie mięska:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, muszę przerzucić się na robienie własnego mięska na kanapkę, bo pod każdym względem jest to opcja lepsza i zdrowsza!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mielone mięso, taka wersja "do kanapek" brzmi ciekawie :) I smacznie!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe wędliny :)
OdpowiedzUsuń