Składniki :
- podwójny filet z piersi kurczaka
- mąka kukurydziana
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula, a jeszcze lepiej 3 cebule dymki
- garść grzybów mun
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju
- 1 łyżka świeżego tartego imbiru
- 1 płaska łyżeczka cukru
- pieprz kajeński
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić w paseczki
- Czosnek i cebulę drobno pokroić, fileta pokroić w kosteczkę
- Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć razem z czosnkiem na złoty kolor, dodać pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę
- Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min)
- Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody).
Kurczaka podałam z ryz-na-sypko z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ogóreczkami "krokodylkami "
Ogóreczków na zdjęciu mało, bo fotograf częstował się nimi podczas sesji zbyt często :)
Ogóreczków na zdjęciu mało, bo fotograf częstował się nimi podczas sesji zbyt często :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz