czwartek, 31 maja 2012

Ryż na sypko



Składniki :


  • szklanka ryżu długoziarnistego, najlepszy basmati , patna
  • łyżka lub dwie oleju z oliwek
  • 2 szklanki wody
  •  sól
Przygotowanie ;
  1. Ryż wypłukać na sicie i namoczyć przez 30 min. 
  2. Po tym czasie doskonale osączyć
  3. W rondelku rozgrzać olej ,  wsypać ryż - mieszać dopóki ryż nie wchłonie tłuszczu i nie stanie się szklisty ( trwa to około 2- 5 min)
  4. Po tym czasie wlać 2 szklanki wody , zamieszać , posolić , przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu (często mieszając )
  5. Zaglądać do ryżu , by go nie przypalić , gotować jeszcze około 10 -15 min.
  6. Po tym czasie ryż będzie jeszcze nie do końca miękki , ale wtedy garnuszek zakryjmy szczelnie np. ręcznikiem i schowajmy pod gruby koc 
  7. Po 10 - 15 min. ryż powinien być miękki .
Dziś ryż jedliśmy ze smażonymi polędwiczkami. Pulpety w sosie pomidorowym też będą super.




3 komentarze:

  1. Jestem za polędwiczkami!!!!! a ja właśnie śmigam Twojego żółwia! Jutro wielkie święto dzieci, więc trzeba coś wymodzić. Ponad to mam jutro urodziny i upiekę sobie i ukochańcom coś mniamuśnego. Zamanił się właśnie ten Twój żółwik, tylko pokombinuję z dekoracją. Pozdrawiam...no to żółwik!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj lubie taki ryz, potem dodaje do niego troche imbiru, podduszona starta cukinie, wymoczone rodzynki i ciupke cury :) ummm

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też jak usmażę kotlety to nie gotuje ziemniaków tylko ryż.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...