Jakiś czas temu ten przepis znalazłam w poradach obiadowych " Przyjaciółki " i jeśli robię zapiekaną rybę to według tego właśnie przepisu .
Składniki :
- 50 dag filetów rybnych , tym razem miałam świeże filety z dorsza (dość cienkie )
- 2 jajka
- masło do wysmarowania formy żaroodpornej
- 10 dag żółtego sera
- sól , pieprz
- bazylia suszona i świeża
- papryka ostra mielona
- sok z cytryny
Przygotowanie :
- Rybę doskonale umyć , pokropić sokiem z cytryny i zostawić na sicie celem osączenia
- Po 10 min.przełożyć do naczynia posmarowanego masłem i posypać solą i pieprzem
- Po 10 min. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C , skropić rybę olejem i zapiekać
- Jajka rozbić , dodać paprykę mieloną , suszoną bazylię i zostawić do zalania ryb
- Moje 4 płaty z dorsza przełożyłam do dwóch naczyń i po około 15 min.pieczenia posypałam filety świeżymi ziołami bazylii , a za moment wlałam masę jajeczną (temp. w piekarniku podniosłam do 200 stopni C )
- Gdy zaczęła się lekko ścinać posypałam całość startym serem
- Dopiekłam jeszcze około 10 min., ser na wierzchu roztopił się i całość wyglądała apetycznie. Smakowała podobnie :)
Bardzo fajny pomysł z tą zapiekanką:-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
Zapiekanka rybna to jedyne danie z rybą gdzie moim dzieciakom nie przeszkadza to mięso. Nie przepadają za rybcia, a ja z mężem uwielbiamy, więc trzeba stosować podstępne sposoby. Górę zalewam doprawioną ziołami śmietaną z jajem i zapiekam. Ciacho wygląda obłędnie, już wyjęłam z miski i biorę się za dekorowanie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać , by zajrzeć do Ciebie i obejrzeć żółwia :)
Usuń