piątek, 1 czerwca 2012

Zapiekanka rybna





Jakiś czas temu ten przepis znalazłam w poradach obiadowych " Przyjaciółki " i jeśli robię zapiekaną rybę to  według tego właśnie przepisu .
Składniki :

  • 50 dag filetów rybnych , tym razem miałam świeże filety z dorsza (dość cienkie )
  • 2 jajka 
  • masło do wysmarowania formy żaroodpornej
  • 10 dag żółtego sera
  • sól , pieprz
  •  bazylia suszona i świeża
  • papryka ostra mielona
  • sok z cytryny
Przygotowanie :
  1. Rybę doskonale umyć , pokropić sokiem z cytryny i zostawić na sicie celem osączenia
  2. Po 10 min.przełożyć do naczynia posmarowanego masłem i posypać solą i pieprzem
  3. Po 10 min. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C , skropić rybę olejem i zapiekać
  4. Jajka rozbić , dodać paprykę mieloną , suszoną bazylię i zostawić do zalania ryb
  5. Moje 4 płaty z dorsza przełożyłam do dwóch naczyń i po około 15 min.pieczenia posypałam filety świeżymi ziołami bazylii , a za moment wlałam masę jajeczną (temp. w piekarniku podniosłam do 200 stopni C )
  6. Gdy zaczęła się lekko ścinać posypałam całość startym serem
  7. Dopiekłam jeszcze około 10 min., ser na wierzchu roztopił się i całość wyglądała  apetycznie. Smakowała podobnie :)



3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł z tą zapiekanką:-)
    Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka rybna to jedyne danie z rybą gdzie moim dzieciakom nie przeszkadza to mięso. Nie przepadają za rybcia, a ja z mężem uwielbiamy, więc trzeba stosować podstępne sposoby. Górę zalewam doprawioną ziołami śmietaną z jajem i zapiekam. Ciacho wygląda obłędnie, już wyjęłam z miski i biorę się za dekorowanie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie mogę się doczekać , by zajrzeć do Ciebie i obejrzeć żółwia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...