sobota, 2 czerwca 2012

Ciasto z rabarbarem

       




Tak rozłożyłam rabarbar.


     Nie robię ciasta z rabarbarem często , ale w sezonie choć raz. Nie jest to ciasto szybkie do wykonania , chyba że dysponujemy dobrym robotem :).

Składniki :

  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru + 1/2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 dag rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej - do białek
  • ewentualnie 2 łyżki mleka , gdyby ciasto wyszło za gęste
Przygotowanie :
  1. Z umytego rabarbaru ściągamy wierzchnią skórę , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy 2 - 3 łyżkami cukru i zostawiamy w oczekiwaniu
  2. Miękkie masło ucieramy z 20 dag cukru ( sypiemy stopniowo ), , dodajemy po żółtku - ucieramy
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do utartej masy jajeczno -maślanej - ucieramy
  4. Rabarbar przekładamy na sito i osączamy ze soku
  5. Gdy konsystencja masy jest niezbyt gęsta przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem formy i rozsmarowujemy (gdyby było inaczej dodajemy łyżkę mleka )
  6. Na wierzch kładziemy osączony rabarbar i pieczemy przez 30 min. w temp. 175 stopni C
  7. Po tym czasie ubijamy białko  na sztywno, dodajemy stopniowo 1/2  szklanki cukru , a na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy
  8. Pianę rozsmarowujemy na podpieczone ciasto i dopiekamy  jeszcze około 15 min.
Ja piekłam moje ciasto z połowy porcji w prodiżu. Ucierałam je  pałką drewnianą w makutrze . Trochę to trwało :) , ale warto było .

5 komentarzy:

  1. Dziękuję za inspirację do mojego deserku. Mojego, bo na moim talerzyku.
    Zrobiłam dziś wg Twojego przepisu ciasto z rabarbarem. Pychotka :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rabarbar tak jak i moja 15 miesięczna córa. Najlepszy surowy z cukrem:) sezon w pełni więc przepis się przyda, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja pierniczę, surówy rabarbar jest trujący dla dorosłych (m. in. kwas szczawiowy niszczy szkliwo i podrażnia jamę ustną) a Pani tym jeszcze karmi bobasa -_- gratulować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście robię takie ciasto rzadko, a jak kto to uważa to jego sprawa.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...