Tak rozłożyłam rabarbar.
Nie robię ciasta z rabarbarem często , ale w sezonie choć raz. Nie jest to ciasto szybkie do wykonania , chyba że dysponujemy dobrym robotem :).
Składniki :
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 20 dag cukru + 1/2 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 dag rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - do białek
- ewentualnie 2 łyżki mleka , gdyby ciasto wyszło za gęste
Przygotowanie :
- Z umytego rabarbaru ściągamy wierzchnią skórę , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy 2 - 3 łyżkami cukru i zostawiamy w oczekiwaniu
- Miękkie masło ucieramy z 20 dag cukru ( sypiemy stopniowo ), , dodajemy po żółtku - ucieramy
- Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do utartej masy jajeczno -maślanej - ucieramy
- Rabarbar przekładamy na sito i osączamy ze soku
- Gdy konsystencja masy jest niezbyt gęsta przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem formy i rozsmarowujemy (gdyby było inaczej dodajemy łyżkę mleka )
- Na wierzch kładziemy osączony rabarbar i pieczemy przez 30 min. w temp. 175 stopni C
- Po tym czasie ubijamy białko na sztywno, dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru , a na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy
- Pianę rozsmarowujemy na podpieczone ciasto i dopiekamy jeszcze około 15 min.
Ja piekłam moje ciasto z połowy porcji w prodiżu. Ucierałam je pałką drewnianą w makutrze . Trochę to trwało :) , ale warto było .
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację do mojego deserku. Mojego, bo na moim talerzyku.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś wg Twojego przepisu ciasto z rabarbarem. Pychotka :) Serdecznie pozdrawiam :)
Uwielbiam rabarbar tak jak i moja 15 miesięczna córa. Najlepszy surowy z cukrem:) sezon w pełni więc przepis się przyda, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa pierniczę, surówy rabarbar jest trujący dla dorosłych (m. in. kwas szczawiowy niszczy szkliwo i podrażnia jamę ustną) a Pani tym jeszcze karmi bobasa -_- gratulować
OdpowiedzUsuńJa osobiście robię takie ciasto rzadko, a jak kto to uważa to jego sprawa.
Usuń