Składniki :
- cały kurczak , około 1 i 1/2 kg
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki bulionu z kostki ( drobiowa )
- 3 łyżki masła
- sok z jednej cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- sól , pieprz
Przygotowanie :
- Kurczaka umyć osączyć na sicie , jeszcze lepiej wytrzeć papierowym ręcznikiem
- Natrzeć go solą i pieprzem -wewnątrz też
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę , sok z cytryny wycisnąć do garnuszka , połączyć z czosnkiem
- Natkę drobno posiekać i dodać do czosnku i soku
- Dodać oliwę i wszystko dobrze wymieszać - tą mieszaniną nasmarować całego kurczaka
- Ułożyć kurczaka na misce , zakryć go szczelnie i pozostawić na 6 - 10 godz. w lodówce
- Po tym czasie natrzeć naczynie żaroodporne masłem i włożyć kurczaka piersią do góry
- Wlać do naczynia gorący bulion z kostki rosołowej i wstawić naczynie do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na co najmniej 1 godz.
- W czasie pieczenia polewać często wytworzonym sosem , a ewentualnie parującą wodę uzupełniać
- Po opieczeniu nakryć kurczaka folia aluminiową , a po 10 min. pokroić na porcje.
Ja swojego kurczaka piekłam w prodiżu. Wydaje mi się , że mięso pieczone w prodiżu jest wilgotniejsze , niż pieczone w piekarniku . Nie musiałam prawie wcale polewać wytworzonym w czasie pieczenia sokiem . Było takie miękkie , że prawie mi się rozleciało :)
Kurczaka dobrze jest przygotować wieczorem na jutrzejszy obiad.
Brzmi smakowicie, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuń