Nie jest to może pora na taką zupę , ale..... miałam ochotę na grzybową :) wyjątkowo ugotowana na kości od schabu. Na wieczerzę wigilijną proponuję ugotować bez mięsa.
Składniki :
- mała kość od schabu ( może być kawałek mięsa )
- włoszczyzna
- 5 dag suszonych , prawdziwych grzybów, lepsze byłyby świeże lub mrożone
- sól, pieprz
- cebula
- ewentualnie zupa grzybowa w proszku np. Knorra , Winiary
Przygotowanie :
- Grzyby umyć i zamoczyć na 30 min. we wrzącej wodzie, po tym czasie ugotować do miękkości
- Wystudzone pokroić na drobno
- Do garnka wlać około 1 litra wody , włożyć mięso i 2 ziarnka pieprzu, włoszczyznę, pokrojona cebulę, sól -gotować
- Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je, włoszczyznę też
- Dodać ugotowane grzyby z wywarem - pogotować chwilę
- Jeśli zupa ma za słaby smak grzybowy możemy dodać choć odrobinę gotowej zupy w proszku z torebki ( wpierw rozmieszać ją w niewielkiej ilości zimnej wody ) - gotować jeszcze tak długo jak podano na torebce
- Gdyby zdarzyło się, że zupa jest jednak wtedy za mocna to dodać trochę przegotowanej wody i ponownie spróbować ( powinno nam wyjść nie więcej jak około 1,5 l. zupy )
- Jeśli mamy dobre grzyby, to nasza zupa będzie smaczna tylko z wywarem z grzybów bez dodatku zupy w proszku
- Już na talerzu można doprawić śmietaną. Podajemy z kluskami, ale będzie również smaczna z groszkiem ptysiowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz