wtorek, 29 maja 2012

Zupa grzybowa



Nie jest to może pora na taką  zupę , ale..... miałam ochotę na grzybową :)  wyjątkowo ugotowana  na kości od schabu. Na wieczerzę wigilijną proponuję ugotować bez mięsa.

Składniki :

  • mała kość od schabu ( może być kawałek mięsa )
  • włoszczyzna 
  • 5 dag suszonych , prawdziwych grzybów, lepsze byłyby świeże lub mrożone
  • sól, pieprz
  • cebula
  • ewentualnie zupa grzybowa w proszku np. Knorra , Winiary
Przygotowanie :
  1. Grzyby umyć i zamoczyć na 30 min. we wrzącej wodzie, po tym czasie ugotować do miękkości
  2. Wystudzone pokroić na drobno
  3. Do garnka wlać około 1  litra wody , włożyć mięso i 2 ziarnka pieprzu, włoszczyznę, pokrojona cebulę, sól -gotować
  4. Gdy mięso będzie  miękkie wyjąć je, włoszczyznę też
  5.  Dodać ugotowane grzyby z wywarem - pogotować chwilę
  6. Jeśli zupa ma za słaby smak grzybowy  możemy dodać choć odrobinę gotowej zupy w proszku z torebki ( wpierw rozmieszać ją w niewielkiej ilości zimnej wody ) - gotować jeszcze tak długo jak podano na torebce
  7. Gdyby zdarzyło się, że zupa jest jednak wtedy za mocna to dodać trochę przegotowanej wody i ponownie spróbować ( powinno nam wyjść nie więcej jak około 1,5 l. zupy )
  8. Jeśli mamy dobre grzyby, to nasza zupa będzie smaczna tylko z wywarem z grzybów bez dodatku zupy w proszku
  9. Już na talerzu można doprawić śmietaną. Podajemy z kluskami, ale będzie również smaczna z groszkiem ptysiowym .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...