poniedziałek, 28 maja 2012

Boczek pieczony w gotowej przyprawie




Składniki :

  • 60 dag boczku surowego
  • przyprawa do pieczeni wieprzowej
  • cebula , 2 ząbki czosnku
  • suszone owoce jałowca
Potrzebujemy też rękaw lub specjalną torba  do pieczenia
Przygotowanie :
  1. Umyty boczek skropiłam odrobiną octu , pozwoliłam mu obeschnąć i odsączyć się na sicie
  2. Na patelni rozgrzałam olej i przełożyłam w miarę suche mięso , by obsmażyć je krótko z obydwu stron
  3. Gdy przestygło wyjęłam je na talerz i posypałam przyprawą do pieczeni ( miałam przyprawę firmy Kotanyi ) - poleżało 10 min. Zastanawiałam się czy nie zrobić tego przed smażeniem , ale pomyślałam, że podczas tego zabiegu przyprawy przywrą do patelni i nic z nich nie pozostanie na boczku...
  4. Po tym czasie przełożyłam mięso do rękawa , wlałam około 1/4 szklanki lekko posolonej wody , ząbki czosnku , ziarna jałowca , obraną cebulę i zawiązałam rękaw ( trzeba nakłuć go w kilku miejscach )
  5. Całość przełożyłam do prodiża i piekłam boczek 1 godzinę.
Mięso po upieczeniu straciło na wadze , ale że był to kawałek mały ,  akurat przepiekł się dobrze , przeszedł wspaniale przyprawami i zniknie zjedzony zanim komu zdąży  się przyjeść :) Najczęściej kupuję do pieczenia mięso nie większe niż 1 kilogram .

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...