środa, 30 maja 2012

Kurczak pieczony z czosnkiem i cytryną


     Składniki :

  • cały kurczak , około 1 i 1/2 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki bulionu z kostki ( drobiowa )
  • 3 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól , pieprz
Przygotowanie :
  1. Kurczaka umyć osączyć na sicie , jeszcze lepiej wytrzeć papierowym ręcznikiem
  2. Natrzeć go solą i pieprzem -wewnątrz też
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę , sok z cytryny wycisnąć do garnuszka , połączyć z czosnkiem
  4. Natkę drobno posiekać i dodać do czosnku i soku
  5. Dodać oliwę i wszystko dobrze wymieszać - tą mieszaniną nasmarować całego kurczaka
  6. Ułożyć kurczaka na misce , zakryć go szczelnie i pozostawić na 6 - 10 godz. w lodówce
  7. Po tym czasie natrzeć naczynie żaroodporne masłem i włożyć kurczaka piersią do góry
  8. Wlać do naczynia gorący bulion z kostki rosołowej i wstawić naczynie do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na co najmniej 1 godz.
  9. W czasie pieczenia polewać często wytworzonym sosem , a ewentualnie parującą wodę uzupełniać
  10. Po opieczeniu nakryć kurczaka folia aluminiową , a po 10 min. pokroić na porcje.
Ja swojego kurczaka piekłam w prodiżu. Wydaje mi się , że mięso pieczone w prodiżu jest wilgotniejsze , niż pieczone w piekarniku  . Nie musiałam prawie wcale polewać  wytworzonym w czasie pieczenia sokiem . Było takie miękkie , że prawie mi się rozleciało :)
Kurczaka dobrze jest przygotować wieczorem na jutrzejszy obiad.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...