czwartek, 12 września 2013

Pierożki z "francuza" ze szpinakiem



     Składniki :
  • ciasto francuskie
  •  4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści)
  • 5 ząbków czosnku
  • 7-10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • olej do smażenia szpinaku, sól, pieprz
  • jajko
    Przygotowanie :
  1. Szpinak lekko rozmroziłam i zmiksowałam , czosnek obrałam i drobno pokroiłam, ser starłam na drobno
  2. Na gorącym oleju  przesmażyłam szpinak, dodałam czosnek, a pod koniec smażenia ser
  3. Smażyłam tak długo, aż składniki się połączyły, wtedy dodałam odrobinę śmietany, sól, pieprz do smaku - wszystko dobrze wymieszałam
  4. Na rozmrożone pokrojone, prostokątne płaty ciasta nakładałam farsz i sklejałam je widelcem
  5. Wierzch pierożków smarowałam roztrzepanym białkiem, piekłam w temp. 180' C do zarumienienia
Jest to propozycja dla każdego, bo pierożki robi się szybko i łatwo, no i są smaczne!

9 komentarzy:

  1. uwielbiam szpinka ;)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto francuskie, a ze szpinakiem to już uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro będzie obiadek ;) Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie szpinakowce:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Zrobię je na jutro jakie małe drugie danie po zupce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty przepis, bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ekstra, uwielbiam ciasto francuskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ze szpinakiem, to ka zawsze i wszędzie:D

    OdpowiedzUsuń
  9. oooo.. cudo! Uwielbiam ciasto francuskie, uwielbiam szpinak-nic lepszego nie mogłaś mi podrzucić ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...