Składniki :
- ciasto francuskie
- 4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści)
- 5 ząbków czosnku
- 7-10 dag żółtego sera
- 2 łyżki gęstej śmietany
- olej do smażenia szpinaku, sól, pieprz
- jajko
Przygotowanie :
- Szpinak lekko rozmroziłam i zmiksowałam , czosnek obrałam i drobno pokroiłam, ser starłam na drobno
- Na gorącym oleju przesmażyłam szpinak, dodałam czosnek, a pod koniec smażenia ser
- Smażyłam tak długo, aż składniki się połączyły, wtedy dodałam odrobinę śmietany, sól, pieprz do smaku - wszystko dobrze wymieszałam
- Na rozmrożone pokrojone, prostokątne płaty ciasta nakładałam farsz i sklejałam je widelcem
- Wierzch pierożków smarowałam roztrzepanym białkiem, piekłam w temp. 180' C do zarumienienia
Jest to propozycja dla każdego, bo pierożki robi się szybko i łatwo, no i są smaczne!
uwielbiam szpinka ;)!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie, a ze szpinakiem to już uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJutro będzie obiadek ;) Dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie szpinakowce:D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Zrobię je na jutro jakie małe drugie danie po zupce :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis, bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńEkstra, uwielbiam ciasto francuskie ;)
OdpowiedzUsuńze szpinakiem, to ka zawsze i wszędzie:D
OdpowiedzUsuńoooo.. cudo! Uwielbiam ciasto francuskie, uwielbiam szpinak-nic lepszego nie mogłaś mi podrzucić ;)
OdpowiedzUsuń