Jako, ze sezon jesienny w pełni, to może warto zrobić sobie profilaktycznie takie piwko i
" kichać" na przeziębienia :) ?
Składniki :
- 1 litr ciemnego piwa
- duży korzeń świeżego chrzanu
Przygotowanie:
- Obrany chrzan zetrzeć na tarce
- Do butelki większej niż 2 litrowej wsypujemy chrzan i zalewamy go piwem
- Butelkę zamykamy i przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu przez 2 dni- codziennie wstrząsamy
- Filtrujemy i pijemy codziennie przez 2 tygodnie po pół szklanki codziennie
Przepis znalazłam w "Przepisach na zdrowie". Ale moim zdaniem żeby piwa starczyło na 2 tygodnie to trzeba zrobić nalewkę z około 2 litrów piwa.
Piwo jest bardzo ostre w smaku . Ma wpływ na wzmocnienie przy obniżonej odporności, przeciwdziała chronicznemu zmęczeniu.
Piwo jest bardzo ostre w smaku . Ma wpływ na wzmocnienie przy obniżonej odporności, przeciwdziała chronicznemu zmęczeniu.
Napój ma silne działanie bakteriobójcze, zawiera dużo wit. C. Ponadto piwo chrzanowe działa moczopędnie. Pomaga zredukować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz pobudza apetyt.
Po 2 tygodniowym piciu tego piwa należy zrobić tydzień przerwy w kuracji.
Ja przechowuję je w lodówce.
Nie przepadam za smakiem chrzanu, ale spróbowałabym z chęcią takiej wariacji z ...czosnkiem ;-)
OdpowiedzUsuńOooo...zapisuję i zabieram się do testowania:]
OdpowiedzUsuńjestem Wielkim Piwoszem, ale o takim wynalazku nie słyszałam.. Kusi :D
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała! =)
OdpowiedzUsuńno po prostu... pełne zaskoczenie!
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawie brzmi, jest zdrowe, ale jak walory smakowe?
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, tylko czy rodzaj piwa ma znaczenie
Smak ostry, ja użyłam piwo ciemne Porter. Lubię takie smaki. Mnie smakowało, choć może nie każdy do niego się nie przekona:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, ale piwo musi być ciemne, inaczej zabija smak.
OdpowiedzUsuńNo takim piwem to mnie zastrzeliłaś. Nigdy o czymś takim nie słyszałam ;-)
OdpowiedzUsuń