Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy"
Składniki :
- 4 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 10 dag drożdży
- szklanka cukru pudru
- 7 łyżek oleju
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania foremki
Przygotowanie :
- Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego mleka
- Drożdże rosną w ciepłym miejscu, a my ucieramy jajka z pozostałym cukrem pudrem (ja ustawiłam metalową miskę nad garnuszkiem z gotującą wodą- zrobiłam łaźnię wodną, uważac, by masa jajeczna nie była zbyt gorąca) - jajka lepiej i szybciej mi się ubiły
- Po zdjęciu miski z łaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy
- Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą na drobnych oczkach i ponownie wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką
- Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta
- Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem)
- Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest dość suche, z masłem wyśmienite.
- Ciasto udaje się też w prodiżu.
Ciasto dość oszczędne w składniki, a w sezonie gdy dynia jest jeszcze dostępna warto zrobić.
uwielbiam drożdżowego =)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe ciasta !
OdpowiedzUsuńdyniowe, a drożdżowe.. takiego jeszcze nie widziałam. wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńJesień kojarzy mi się w potrawami dyniowymi :) świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam ciasta z dynią ale wygląda smakowicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować twój przepis, bo zostalo mi jeszcze trochę dyni :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie puchaty :)
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor, smak pewnie równie wspaniały :)
OdpowiedzUsuńo matko jaki cudny! taki domowy, taki swojski! taki jak uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń