Roladki i przepis na ich wykonanie dostałam od Pani, która często robi takie specjały z mięsa dzika.
Uwierzcie na słowo, roladki były pyszne :)
A ja jak tylko będę mieć okazję - zrobię je sama.
Składniki :
- szynka z dzika
- papryka konserwowa
- plastry wędzonego, gotowanego boczku
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, przyprawy do dziczyzny, liść laurowy, ziele angielski
- cebula, kwaśne mleko lub serwatka
Przygotowanie:
- Mięso na roladki moczymy w serwatce lub kwaśnym mleku przez dzień lub dwa
- Po tym czasie mięso osuszamy i kroimy w plastry, które rozbijamy i smarujemy cienko musztardą i keczupem - pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu
- Kiedy mięso skruszeje układamy na nim wąskie paseczki papryki i plasterki boczku oraz przesmażoną, a wpierw pokrojoną w piórka i lekko posoloną cebulę
- Zawijamy każdy plaster w rulon i smażymy na tłuszczu
- Usmażone przekładamy do garnuszka, podlewamy wodą i dodajemy przyprawy do dziczyzny. Można dodać wina czerwonego, wytrawnego, liścia laurowego, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Doprawić do smaku solą , ewentualnie szczyptą cynamonu.
Podobno mięso z kaczki może w pewnym sensie zastąpić mięso z dzika...
wyglądają pysznie! sama bym takie zrobiła gdybym miała odpowiednie mięsko;)
OdpowiedzUsuńAhh dziczyzna, nie pamiętam kiedy jadłam
OdpowiedzUsuńDziczyzna, to chyba najlepsze mięso jakie można zjeść. Nie jem mięsa dużo, ale czeka na mnie kawałek szynki z dzika, z którego zrobię na prawdę dobry żurek :)
OdpowiedzUsuńSmakowite zdjęcia...
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Antenko, a spróbuj zrobić z mięsa z kaczki, podobno też smakuje świetnie :)
Usuństudentka_na_diecie- ja czasem jadam...
Slim Fit Man- tez będzie smaczne jedzonko!
Koperek- dzięki !
http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs :)
pysznie wyglądają, nigdy nie jadłam dziczyzny a chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńOj Uleńko a gdzie teraz takiego dzika kupić w jakim markecie jak byłam młoda i tatuś żył u mnie w domku było tego aż do znudzenia przypomniałaś mi młode lata dziękuję kochana buziaczki ślę Marii
OdpowiedzUsuńJustyno- na pewno wszystko przed Tobą, pozdrawiam:)
UsuńMaria Wicher- a to masz racje Mario,pozdrawiam ciepło :)
Magiczne Słowa- dziękuję!
Wstyd przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam dziczyzny - Twoja wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziczyzny nie jadłam i jakoś się jej obawiam :)
OdpowiedzUsuńZapewne są pyszne, z chęcią bym spróbowała tego rarytasu z dzika:)
OdpowiedzUsuńNatalie -jeśli jest przebadana, to nie ma czego się bać.
UsuńAnulo- oj pyszne, masz rację, pozdrawiam serdecznie:)
Magdaleno- dziękuję!
Nigdy nie jadłam dzika. Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńJustyno- polecam:)
Usuńdominiicaa- i takie były, super apetyczne :)
Ania Weis -:(
Ciążowe Zachcianki-tak, pasztet jest bardziej popularny.
Biedny dzik :)
OdpowiedzUsuńWow, roladki z dzika! Jadłam tylko pasztet z dzika:) Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńhttp://www.showupowo.pl
OdpowiedzUsuńzapraszam do licytacji https://za10groszy.pl/start/520651741/index.html
OdpowiedzUsuńz dzika? Wow... nie wiedziałam, że ktoś je jeee.. :D
OdpowiedzUsuńAle bajer!
nie wiedziałam że z dzika takie pyszności można zrobić :)
OdpowiedzUsuńZapewne bardzo pyszne...tylko skąd wziąć szynkę z dzika? :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńdzikowe pyszności, chętnie bym spróbowała:d
OdpowiedzUsuńFajne są te roladki! Jadłam mięsko dzika ,smakowało mi, chętnie bym taką roladkę skosztowała.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
nigdy nie jadłam dziczyzny, ciekawi mnie jej smak:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam roladki.
OdpowiedzUsuńBardzo żałuję że nie dostanę dzika w UK:(
OdpowiedzUsuńZrobiłem podobne zraziki z karkówki z dzika stosując się do zamieszczonego przepisu. Pominąłem ketchup i zamiast papryki konserwowej dodałem ogórka kiszonego. Wynik końcowy - bomba.
OdpowiedzUsuń