A to kulinarne popisy młodej gospodyni Kasi. Jak widać natrudziła się mocno.
Ale warto było, efekt był smaczny :) Kasiu pozdrawiam.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej;
- jajko ( całe)
- woda letnia może być surowa
- szczypta soli
Przygotowanie: Mąkę wysypuję na stolnicę, wbijam jajko, mieszam je z mąką, solą, dolewam wodę i zagniatam ciasto dopóki nie uzyska odpowiedniej
konsystencji takiej do rozwałkowania, jak za rzadkie to dosypuję więcej mąki.
Przykryć ciasto ściereczką i zająć się przygotowywaniem farszu, aby przez ten czas gluten w
cieście zaczął pracować, wtedy ciasto będzie elastyczniejsze i łatwiejsze do rozwałkowania.
Farsz : ok 60 dag twarogu, żółtko duże lub 2 małe, cukier do smaku.
Twaróg rozdrobnić widelcem do tego dodać żółtko i cukier i wymieszać dokładnie . Ciasto na pierogi rozwałkowuję na grubość ok 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzucam je do wrzącej,
osolonej lekko wody. Gotuję ok 40 sek. po wypłynięciu. Można podawać polane jogurtem
bądź śmietaną i posypane cukrem ...Odsmażane na dzień następny -jeszcze lepsze:)
O jejciu daj troszkę :DD
OdpowiedzUsuńO pierogi pod każdą postacią uwielbiam mniam buziaki slę Marii
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńJutro w planach mam akurat lepienie pierogów ale ruskich:) pięknie wyszły, śliczna falbanka:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze daję do farszu własny cukier waniliowy.
OdpowiedzUsuńAle brawo za ciasto, widze że piękne i cienkie.
Takie powinno być.
ja do ciasta daję cieplejszą wodę i łyzke oleju.
Wtedy ciasto jest swietnie plastyczne.
Tak dużo zrobiłaś, może sie załapie na jakiegoś pierożka:)
OdpowiedzUsuńIle pieeerooogów :D !
OdpowiedzUsuńStarczy dla mnie ? :)
Na blogach widzę, że królują pierogi! Te tak mnie kuszą, że chyba jutro poświęcę czas, by je zrobić!
OdpowiedzUsuńMniam!
www.brulionspadochroniarza.pl
Moje ulubione z białym serem......
OdpowiedzUsuńMogę wpaść na degustację.....?
ale pierogów.. można sprzedawać ;D
OdpowiedzUsuńjakie wszystkie ładne i równe, mnie nigdy nie chce się lepić, podziwiam za cierpliwość:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze w swoich zmaganiach nie zaliczyłabym pierogów do prostych potraw :) muszę jeszcze sporo poćwiczyć :)
OdpowiedzUsuńMmm pierogi z serem uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) a do tego słodki sos:)
OdpowiedzUsuńpokaźna ilość :) uwielbiam wszelkie pierogi !!
OdpowiedzUsuń