piątek, 6 grudnia 2013

Bigos staropolski



  Przepis znalazłam w starej gazecie.
 Jest wielu miłośników bigosu, a w okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :)

Składniki:
  • kapusta kiszona 1 kg 
  • kapusta biała w główce 1 kg
  • boczek wędzony 20 dag
  • kiełbasa zwyczajna 40 dag
  • cebula 2
  • marchew - niekoniecznie
  • jabłka-3 duże sztuki
  • śliwki suszone -5 sztuk
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek,
  • masło- pół kostki
  • grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki
  • około 500 ml rosołu

Przygotowanie:
  1. "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem
  2. 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw  mięso z cebulą podsmażyć razem
  3. Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone - to krócej, potem ugotować osobno do miękkości (a jeśli mamy pieczarki to smażymy pokrojone bez namaczania) 
  4. Składniki układać w dużym garnku (nie aluminiowym!) w taki sposób :  masło, kapusta , jabłka, boczek z kiełbasą i cebulą , grzyby i jeszcze raz to samo
  5. Tak ułożone warstwy zalewamy dobrym rosołem lub bulionem, dodajemy przyprawy i przykrywamy garnek, gotujemy około 2 godzin, mieszając często, by bigosu nie przypalić
  6. Kiedy bigos prawie miękki dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy, dodajemy do smaku sól  i powtórnie mieszamy
  7. Taką kapustę można odgrzewać, bo zyskuje na smaku ":)

12 komentarzy:

  1. oo.. ale bym zjadła bigosu ^^ :D
    Mamowy najlepszy!
    Ale twój ze składników zapowiada się jej jej, mmniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bigos ubóstwiam:D mogłabym go zajadać codziennie:) ale dodatek jabłek jest mi nieznany:) bardzo ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam osoby która nie lubi bigosiku. Twój przepysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uleńko ja bigosy bardzo lubię a teraz gotuję kapuśniak buziaki slę Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ! =)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bigos lubię z koncentratem pomidorowym

    OdpowiedzUsuń
  7. och a ostatnio właśnie taki mi się marzył!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bigos to must-have, ja w tym roku też obiecałam sobie wstawić na bloga przepis. Jak Mama da :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię bigosy wszelkiego rodzaju, więc ten przepis na pewno się przyda. Zapisuję do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam bigos, to taka klasyczna potrawa na Boże Narodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapuchę uwielbiam dosłownie w każdej postaci, a Twoja prezentuje się naprawdę obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...