Przepis znalazłam w starej gazecie.
Jest wielu miłośników bigosu, a w okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :)
Składniki:
- kapusta kiszona 1 kg
- kapusta biała w główce 1 kg
- boczek wędzony 20 dag
- kiełbasa zwyczajna 40 dag
- cebula 2
- marchew - niekoniecznie
- jabłka-3 duże sztuki
- śliwki suszone -5 sztuk
- sól, pieprz, liść laurowy, majeranek,
- masło- pół kostki
- grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki
- około 500 ml rosołu
Przygotowanie:
- "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem
- 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw mięso z cebulą podsmażyć razem
- Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone - to krócej, potem ugotować osobno do miękkości (a jeśli mamy pieczarki to smażymy pokrojone bez namaczania)
- Składniki układać w dużym garnku (nie aluminiowym!) w taki sposób : masło, kapusta , jabłka, boczek z kiełbasą i cebulą , grzyby i jeszcze raz to samo
- Tak ułożone warstwy zalewamy dobrym rosołem lub bulionem, dodajemy przyprawy i przykrywamy garnek, gotujemy około 2 godzin, mieszając często, by bigosu nie przypalić
- Kiedy bigos prawie miękki dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy, dodajemy do smaku sól i powtórnie mieszamy
- Taką kapustę można odgrzewać, bo zyskuje na smaku ":)
oo.. ale bym zjadła bigosu ^^ :D
OdpowiedzUsuńMamowy najlepszy!
Ale twój ze składników zapowiada się jej jej, mmniam :)
Ale daaawno nie jadłam bigosiku :)
OdpowiedzUsuńbigos ubóstwiam:D mogłabym go zajadać codziennie:) ale dodatek jabłek jest mi nieznany:) bardzo ciekawe...
OdpowiedzUsuńNie znam osoby która nie lubi bigosiku. Twój przepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUleńko ja bigosy bardzo lubię a teraz gotuję kapuśniak buziaki slę Marii
OdpowiedzUsuńuwielbiam ! =)
OdpowiedzUsuńja bigos lubię z koncentratem pomidorowym
OdpowiedzUsuńoch a ostatnio właśnie taki mi się marzył!
OdpowiedzUsuńBigos to must-have, ja w tym roku też obiecałam sobie wstawić na bloga przepis. Jak Mama da :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bigosy wszelkiego rodzaju, więc ten przepis na pewno się przyda. Zapisuję do wykorzystania.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos, to taka klasyczna potrawa na Boże Narodzenie :)
OdpowiedzUsuńKapuchę uwielbiam dosłownie w każdej postaci, a Twoja prezentuje się naprawdę obłędnie:)
OdpowiedzUsuń