sobota, 7 grudnia 2013

Świąteczna babka makowa

     ....niewiele z niej zostało, bo ciasto było bardzo smaczne.
   Na Święta upiekę drugą babkę makową.
   Proponuję zapisać do zrobienia  i udekorować świątecznie :)



Składniki :
  • 20 dag zmielonego maku
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag tłuszczu do pieczenia
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie;
  1. Jajka ubić z cukrem do białości
  2. Mąki połączyć razem i wymieszać z proszkiem i makiem
  3. Masło rozpuścić i gorące wlać do masy mączno-makowej, wymieszać dokładnie
  4. Dodać stopniowo do tego ubite jajka oraz skórkę - dobrze wyrobić mikserem
  5. Foremkę wysmarować masłem i przelać masę
  6. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. , ja piekłam w prodiżu.
Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta  Nr.12/99
Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie bez żadnych dodatków.
Przepis jest prosty, więc uważam, że każdy może spróbować swoich sił i spróbować ją upiec :)
Proponuję też makowiec-świąteczny przekładaniec.



9 komentarzy:

  1. Mmm... idealna babka dla mnie, bo z makiem :)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciasta z makiem i wypróbuję ten przepis
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna!
    Wypieki makowe bardzo lubię.
    Tak samo jak oddech od rutyny,więc Twoja babka z powodzeniem może zastąpić makowce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulciu ty to telepatycznie czytasz w moich myślach dzięki ci serdeńko w tym całym bałaganie po remontowo na pół i przed swiątecznym zginął mi przepis na taką właśnie babkę no inne miała trochę składniki ale to nic dam radę dzięeęękujeęę baaaarrrdzooooo buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie postanowiłam poszukać nowych przepisów na świąteczne ciasta. Kusi mnie żeby w tym roku trochę poeksperymentować. Babka jest fajna ale bardziej spodobał mi się ten makowiec przekładany. Ciekawe ciasto z serem - na pewno spróbuję. Dziękuję i pozdrawiam bardzo ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy ciasta makowe:) Przepis już zapisałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. o ja.. nie wiedziałam, że takie ciasto istnieje.. ja wielki fan maku, muszę go zrobić!!! :D
    Dziękuję ci za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię makowe wypieki, więc i ta babka najpewniej bardzo by mi zasmakowała :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...