Składniki :
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 kg pomidorów
- 1/2 kg cebuli
- kilka ząbków czosnku
- sól, cukier, mielony pieprz i papryka
Przygotowanie :
- Śliwki i pomidory umyć, śliwki wydrylować, cebulę i pomidory pokroić drobno
- Pomidory i cebulę poddusić pod przykryciem, podlać wcześniej wodą -pół szklanki
- W drugim garnku o grubym dnie podsmażyć śliwki tj. podlać je wodą ( około pół szklanki ) przykryć pokrywką, doprowadzić do miękkości - przetrzeć przez sitko
- Obydwa przeciery połączyć, dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę, cukier oraz sól- gotować do zagęszczenia, często mieszać
- Wlać do słoików i pasteryzować około 10 - 15 min.
UWAGI :
Mój sos pomimo długiego gotowanie ( przez dwa dni po godzinie ) nie chciał się zagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :)
Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy"
Z takim sosem smakują też doskonale pulpety mięsne.
Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy"
Z takim sosem smakują też doskonale pulpety mięsne.
świetny pomysł .lubię wszelkiego rodzaju sosy .na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńhttp://hopdogara.blogspot.com/
ale pomysł:) bomba! ciekawa jestem tego smaku:)
OdpowiedzUsuńtakiej kompozycji jeszcze nie widziałam i jestem bardzo ciekawa smaku:)
OdpowiedzUsuńRenatko, smaczny sos...
Usuńwydaje się interesujący, podejmę próbę wykonania ;-) Pozdrawiam, Bogna http://akantbiz.blogspot.com
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sosik, musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie smaku, podoba mi się! :)
OdpowiedzUsuńŁał! kompletny odlot! kocham takie sosy! swietny pomysł!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, jestem ciekawa smaku :) Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie dwóch różnych smaków, dla mnie całkowita nowość :)
OdpowiedzUsuńSos bardzo ciekawy chyba pyszny pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobię sos z samych pomidorów, ale takie połączenie ze śliwkami wydaję się być całkiem kuszące. Podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPomidory i śliwki? Musi być boski ten sos ;)
OdpowiedzUsuńrobimy bardzo podobny sos ale bez śliwek :) to dla nas małe zaskoczenie, ale połączenie smaków musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysł - dodanie śliwek! :)
OdpowiedzUsuńJuż widzę go nie po raz pierwszy. Skoro jest taki popularny, to chyba i ja muszę go wypróbować ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń