poniedziałek, 5 stycznia 2015

Klops z mięsa mielonego


Składniki:

  • około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)
  • 3 jajka
  • cebula, 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta, kasza manna
  • sól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranek
Przygotowanie :


  1. Zmielone mięso doprawić przyprawami, wbić jajka i wyrobić
  2. Cebule, czosnek pokroić drobno i przesmażyć na smalcu- po przestudzeniu dodać do masy mięsnej- dokładnie wyrobić, najlepiej ręką
  3. Jeśli masa pozostaje zbyt miękka i rzadka dodać kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny.
  4. Doprawione mięso przełożyć do keksówki   (25x11) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Foremkę z mięsem wstawiłam tym razem do prodiża i piekłam około 1 godz.
Świetnie nadaje się do chleba, ale może też być daniem na ciepło. Wystarczy do tego tylko ulubiona surówka :)

30 komentarzy:

  1. uwielbiam takie domowe pieczenie:))))
    ummm ,apetycznie z rana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy mięso mielone .... :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, ja znam wersję z ugotowanym jajkiem w środku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na blogu też jest już taki przepis, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Pyszne aromatyczne mięsko :) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie byłyśmy fankami mielonki. Jednak to zawsze była mielonka ze sklepu, ale taka domowa i przede wszystkim z domowego mięsa mielonego na pewno jest nieporównywalnie lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny klopsik, podany z warzywami - palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję i zrobię :) Moi panowie powinni być zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy sposób na dodatek do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie pieczenie! Dziękuję Urszulo za komentarz na moim blogu! Ciekawa jestem kiedy byłaś w kolegiacie w Tumie? Ja tam "urzędowałam" od maja do połowy września i jeśli byłaś tam w tym czasie, musiałaś mnie spotkać! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Super na kanapki a i na obiad też pasuje, pyszności kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubie potrawy z mięsa mielonego.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekłam na święta sarninę z dodatkiem soli zmiękczajacej , mięso było mniej suche i bardziej miękkie jak zwykle. Przepis na klopsik przepisuję. Jeszcze raz wszystkiego co najlepsze na ten Nowy Rok . Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, gdzieś mam przepis na przyrządzanie mięs sarniego, jeśli znajdę to Ci podeślę. Może się przyda, pozdrawiam :)
      A sposób na klopsa jest banalny, więc na pewno się uda, choć przyznam, że sporo zależy od mięsa, pozdrawiam również :)

      Usuń
  13. Doskonały przepis. Taki klops podany na ciepło do obiadu, lub na zimno do chleba to idealne rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne danie i na zimno i na gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No to klops....jak mawia moja mama, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczne i na zimno i na ciepło, chociaż ja wolałabym chyba na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam klopsy właśnie za ich wszechstronność :)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  18. moja mama też robi pysznego klopsa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda apetycznie, nigdy nie robiłam klopsa.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda smakowicie:) Ja wprawdzie nie jadam mięsa, ale dla moich chłopaków z chęcią go przyrządzę:) Pozdrawiam cieplutko. Ania

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię te klopsy/pieczenie z mięsa mielonego, świetne na obiad jak i kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wieki nie jadłam :) proste i pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ulu, dziś właśnie mam taki klops na obiad, troszkę jest podkręcony, bo został przygotowany wg Pięciu Przemian. Wspaniała opcja obiadowa, mam nadzieję, że dzieciom zasmakuje, wcześniej nigdy nie jadły.

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię taki klops, muszę zrobić bo dawno nie jadłam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...