Zaczyn:
- 340 g mąki orkiszowej jasnej bio typ 630
- 205 ml wody
- 7,5 g soli
- suche drożdże - na czubku łyżeczki
Przygotowanie:
- Drożdże wsypać do wody
- Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dość dużej miski, wlewamy wodę z wymieszanymi drożdżami
- Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, dodajemy sól
- Przykrywamy miskę (u mnie foliowy czepek- specjalnie do celu przeznaczony ) i odstawiamy na co najmniej 12 godz. w temp. pokojowej
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 340 g mąki pszennej białej bio typ 750
- 260 ml wody
- 7,5 g soli
- 1,5 g drożdży suchych
- 6 śliwek suszonych- wcześnie namoczonych
- płaska łyżeczka melasy buraczanej
- łyżka siemienia lnianego, wcześnie kilka minut moczonego w wodzie
Przygotowanie;
- Do miski z zaczynem dodajemy przesianą mąkę, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i melasą, osączonym siemieniem mieszamy tak by składniki dobrze się połączyły (sól rozpuszczam w wodzie tzn. zostawiam część z 260 ml i do niej wsypuję sól)
- Uzyskaną masę chlebową przykrywam w misce aż do wrośnięcia( u mnie ok 60 min.)
- Po tym czasie składałam ciasto pierwszy raz bez wyjmowania z miski, a tylko wyskropką od dołu do góry, dodałam wtedy pokrojone śliwki
- Po ok. 50 min. zrobiłam tak powtórnie i przełożyłam do 2 natłuszczonych smalcem foremek, pozwoliłam by ciasto podrosło
- Nagrzałam piekarnik do 210*C i wstawiałam by się piekły, na spód piekarnika wstawiłam naczynie z wodą
- Pierwsze 15 min. piekłam z grzałką włączoną od dołu (wtedy jeszcze podrosło)
- Następnie góra-dół do zupełnego upieczenia.
Foremki 25 x 11 i 24 x 11cm
Bardzo apetycznie wygląda ,a skąd bierze się melasę?pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożna kupić ze zdrową żywnością.
UsuńŻe śliwką jeszcze nie jadłam. Wygląda super. Pozdrawiam Uleńko serdecznie ♥️
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam Marysiu :)
UsuńJadłam ze śliwką, pyszny i nieco inny, ale nawet z serem smakuje.
OdpowiedzUsuńOczywiście , pozdrawiam :)
Usuń