piątek, 20 czerwca 2025

Truskawki we własnym soku

 

Składniki:

  • truskawki
  • cukier

Przygotowanie:
  1. Truskawki odszypułkować i dokładnie umyć, osączyć na sicie
  2. Pokroić w dość grube plastry, wkładać do garnka lub miski i zasypać cukrem wg uznania
  3. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu, aż do momentu jak puszczą sok
  4. Truskawki wkładać do czystych słoiczków, zalać wytworzonym sokiem zakryć deklami i pasteryzować ok. 15 min ( jeśli słoiczki małe). 

                                                Wykorzystam do deserów.

4 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa. Najpierw spijało się sok a później wyjadało truskawki :) Ilość wyprodukowanych słoików - zawsze za mała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba też tak zrobię, lubię takie truskawki.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przywiałaś wspomnienia z dzieciństwa. Uwielbiam truskawki
    Pozdrawiam serdecznie początkiem lata

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko, mama też takie robiła! Ale dawniej truskawki miały jakby lepszy smak... Albo to myśmy się zmienili...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...