Składniki:
- papryka o różnych kolorach , w słoju pięknie wygląda - na talerzu potem jeszcze piękniej :)
- sól - 1 łyżka
- ocet 1 szklanka
- woda 5 szklanek
- cukier 1 szklanka
- ziele angielskie 5 - 6 sztuk ziaren
- oliwa
Z tej ilości składników starczy zalewy na około 3 - 4 słoje litrowe
Przygotowanie :
- Paprykę pokroić wzdłuż i oczyścić z nasion - umyć
- Zalewę przygotować w dużym garnku , by móc porcjami wkładać paprykę ( wkładamy wszystkie przyprawy ) - garnek zakryć
- Chwilę ją gotujemy , tylko tyle by zmiękła , wtedy więcej wejdzie do słoja
- Do umytych słojów wkładamy paprykę , wlewamy gorącą zalewę , na wierzch każdego słoja dajemy po łyżce oliwy i zakręcamy słój
- Odwracamy każdy słój do góry dnem i przykrywamy kocem - pozostawiamy do wystygnięcia , najlepiej do następnego dnia
Ta metoda jest na pewno mniej pracochłonna niż tradycyjna z pasteryzacją każdego słoja , ale trzeba bardzo uważać by nie gotować papryki zbyt długo , bo będzie miękka , a przez to mniej smaczna .
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze po kilka ziarenek gorczycy dla zaostrzenia smaku.
Zapraszam na mój nowy blog! :)
http://cudaicudenka.blogspot.com/
Dzięki , skorzystam , bo jeszcze będę wkładać do słojów ten rarytas :)
OdpowiedzUsuń