Składniki :
- 3 - 4 kg ogórków
- 1 kg kolorowej papryki - np. żółta , czerwona , zielona i biała
- 1/2 kg cebuli
- sól , ocet 10 %
- cukier 3 szklanki
Przygotowanie :
- Umyte ogórki ( nieobrane ) , paprykę , obraną cebulę pokroić tak jak lubimy , ale raczej drobno tzn. cebulę w pierścionki , ogórki w cienkie plastry , a paprykę na wąskie piórka
- Włożyć je do dużej miski lub garnka i zalać wstępnie zalewą - na 9 szklanek wody , dodać 8 łyżek soli - wymieszać i zalać tym warzywa - zamieszać by warzywa pokryła zalewa - pozostawić na 1 godz , przynajmniej 2 razy pomieszać warzywa
- Teraz zagotować właściwą zalewę :
- 1 szklanka octu , 3 szklanki wody i 3 szklanki cukru
- Po godzinie przełożyć stopniowo sałatkę na sito , wyciskając ze soli
- Gdy już ocieknie , przekładać dobrze uciskając w słoju
- Zalać przygotowaną zalewą właściwą , wkładać sałatkę nie pod sam dekiel , zostawić 3 - 4 cm wolnej przestrzeni , by zalewa mogła dobrze się wchłonąć -wlewać ostrożnie, tak by warzywa były w całości zanurzone w zalewie
- Po zakręceniu słojów pasteryzować je przez około 10 min.
Z tej ilości produktów udało mi się zrobić 12 średniej wielkości słoików :)
zapisuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, szkoda, że nie mam gdzie przechowywać takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńFajne są takie sałatki. Zimą można się rozkoszować wspaniałym smakiem:)
OdpowiedzUsuńOj tak , smaczne są :)
Usuńmoja mama jest mistrzem takich sałatek ;)
OdpowiedzUsuń3 szklanki cukru??? Mam nadzieję, że to nie pomyłka, bo właśnie je robię :D
OdpowiedzUsuńtak 3 szklanki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony dwukrotnie , więc tak musi być , pozdrawiam
UsuńW słoiku wyglądają przepysznie, ale spróbujemy dopiero na zimę :) albo za 3 tygodnie :)
UsuńNa pewno będą smakowały , a jeśli będzie inaczej to tez proszę dać mi znać
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Robiłam,sałatka jest cudowna,trafiona w moje kubki smakowe:)Dziękuję
OdpowiedzUsuńTo super, ja robie juz od trzech lat i jeszcze się nam nie znudziła:)
OdpowiedzUsuń