Przepis podpatrzony z Kuchni+ z programu Jamie'go Oliviera
Składniki:
- 1 kg mieszanych dojrzałych pomidorów (różnych kolorów i kształtów)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1 duża szczypta suszonego oregano
- czerwony ocet winny lub balsamiczny
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 3 ząbki czosnku startego na tarce
- 1 świeża czerwona papryczka chili, oczyszczona z nasion i posiekana
- ja jeszcze dodałam bazylię - kilka listków do dekoracji
- mozzarella
Opcjonalnie można kupić jeszcze jedną bagietkę w celu zrobienia z niej małych grzanek.Oraz trochę masła i czosnku.
Przygotowanie :
1.Pomidory zależnie od wielkosci pokroić na połówki, ćwiartki lub mniejsze kawałki. Pomidory wrzucić do sitka i oprószyć solidną szczyptą soli. Potrząsnąć, przyprawić jeszcze raz i znowu wymieszać potrząsając. Pozostawić na 15 min. Po tym czasie znów potrząsnąć wylewając zebrany sok.
2.Pomidory przełożyć do dużej miski i posypać oregano. Przygotować dressing z 1/3 octu balsamicznego i 2/3 części oliwy ( potrzebne około 100ml dresingu) oraz czosnku i chili. Pomidory polać dressingiem.
3. Wszystko wymieszać dodać bazylię ( jeśli ją używacie) pokroić mozzarellę.
4 Grzanki : pokroić bagietkę na ok. 2 cm ukośne plastry. Posmarować je z 2 stron tłuszczem roślinnym ( ja użyłam masła) i z jednej strony wysmarować je przeciśniętym czosnkiem.
Piec ok.3 minuty w piekarniku 180 stopni lub w mikrofali.
bardzo apetyczna
OdpowiedzUsuńCos mi sie zdaje, ze juz ja robilam i faktycznie byla boska :)
OdpowiedzUsuńSałatka doskonała, czy jako dodatek czy samodzielne danie. Uwielbiam! I jej autora Jamie'go też :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, muszę ją zrobić:)
OdpowiedzUsuńpomidory, mozzarella i bazylia to jeden z moich ulubionych sposobow na lekka i smaczna kolacje :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie się prezentuje..a duet pomidory+ bazylia lubi chyba każdy ;)
OdpowiedzUsuńSałatka stworzona jak dla mnie, połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńwyglada bosko .. i te pomidory :)
OdpowiedzUsuńmniam