Składniki :
- 2 i 1/2 kg ogórków
- 3 cebule
- 2 łyżki soli
Przygotowanie :
- Ogórki umyć, cebulę obrać , pokroić w cienkie plastry - wymieszać i zasypać 2 łyżkami soli na 2 godz. Odcisnąć potem ogórki doskonale
- Zagotować zalewę z
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- dołożyć do tego 3 łyżeczki curry i pieprzu mielonego i 3 łyżeczki gorczycy
- zalać tą zalewą ułożone plastry ogórków w słoikach
- pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania wody w garnku
Jadłam kiedyś u kogoś takie ogórczki.. bardzo smaczne są ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Smaczne , ja robiłam je pierwszy raz :)
Usuńmoja babcia robi takie od kilku lat. są pyszne
OdpowiedzUsuńA nie powinno być curry?
OdpowiedzUsuńMasz rację ...:)
Usuń