Jest to wersja dość pikantna , szczególnie gdy potrawa podawana jest na gorąco :)
Pomysł podpatrzyłam na kanale Kuchnia + - " 30 min. Jamie'go " :)
A świeżutki łosoś przyjechał z nami wprost z nad morza ...
A świeżutki łosoś przyjechał z nami wprost z nad morza ...
Składniki :
- 4 - 5 kawałków oczyszczonego i umytego łososia
- mała papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- mała limonka
- czerwona cebula
- około 2 cm świeżego imbiru
- sól , pieprz mielony
- chińska przyprawa 5 smaków - ja nie dodałam
- 1 i pół łyżeczki sosu sojowego
- 2 - 3 łyżki oleju
Przygotowanie :
- Pokrojoną rybę dość obficie posolić i posypać pieprzem , ewentualnie posypać przyprawą chińską - pozostawić na 10 min.
- Papryczkę pozbawić nasion i pokroić , czosnek , imbir obrać, obraną cebulę pokroić dość grubo , obraną limonkę pokroić w plastry i to wszystko zmiksować , dodać sos sojowy
- Wylać otrzymaną masę do naczynia w którym będziemy zapiekać rybę , wlać olej i zamieszać
- Układać rybę (można zanurzać ją wpierw z obydwu stron w sosie ) i zapiekać w temp. 200 stopni C. przez 25 - 35 min.
Bardzo smakowity pomysł. Mam tę książkę, ale przepis jakoś mi umknął
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Wygląda rewelacyjnie, pomysł godny do naśladowania:-) Na pewno skorzystam:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy Jamiego, myślę, że ten też przypadłby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, jak jeszcze jest przygotowany w wersji pikantnej - biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńmmm, już czuję tego rozpływającego się w ustach łososia :)
OdpowiedzUsuń