Składniki na ciasto :
- mąka pszenna 5 czubatych łyżek
- 7 jaj
- cukier 1 szklanka
- kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
składniki na krem :
- PALMA- bo z takim tłuszczem najlepiej się udaje
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- mleko 1 i 1/2 szklanki
- 1 łyżka mąki pszennej
- rodzynki 20 dag
- dżem z czarnej porzeczki słoiczek 400 g, koniecznie własnego wyrobu lub dobra konfitura
- 1/2 tabliczki czekolady
- 3 żółtka, plus rodzynki ok. 40 dag
Przygotowanie ciasta:
- Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku
- Dodać kakao, mąkę i proszek -wymieszać ostrożnie
- Upiec ciasto w temp.180-190 stopni C przez około 35-40 min.
Przygotowanie kremu:
- W połowie mleka rozmieszać żółtka, mąki , cukier
- Resztę mleka zagotować i wlać na wrzątek to w którym rozmieszano żółtka, cukier i mąki
- Mieszając ugotować budyń, wystudzić
- Palmę ucierać i dodawać stopniowo budyń- ma powstać puszysta masa
- Krem dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao
- Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części
- Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu
- Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem
- Przykrywamy drugą częścią ciasta , nasączamy ją również
- Rozsmarowujemy na wierzchu krem kakaowy
- Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba je osączyć)
- Jeśli mamy dobrą czekoladę to ścieramy ją jeszcze na wierzch ciasta. Ciacho pyszne, palce lizać, polecam na jakąś szczególną okazję, goście będą zachwyceni :)
Pozdrawiam i cieszę się, ze sie poznałyśmy :)
OdpowiedzUsuńOczywiście daję 'lajka' i mam nadzieję, że sie jeszcze spotkamy :)
Małgosia (Alicja w krainie garów)
smakowicie wygląda:) z chęcią spróbowałabym kawałek, bo chyba czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńMałogosiu i mnie miło Cię poznać :)
OdpowiedzUsuńAntenko - to ciasto jest naprawdę super smaczne:)
Ale Ty kusisz...
OdpowiedzUsuńCzasem tak własnie robię :)
Usuńbardzo smakowite ciasto !!!
OdpowiedzUsuńbardzo interesujący przepis mniam:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNie znam takiego ciacha, przy najbliższej nadarzającej się okazji zrobię Hiszpana:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, tylko ja mam problem z rodzynkami, nie przepadam, a tu widzę, że jest ich bardzo dużo :(
OdpowiedzUsuńMyszko -ciasto jest super smaczne:)
Usuńsmakowitedania- przepis może wydaje się trochę skomplikowany, ale zaręczam jest prosty:)
Azalitko -tak wygląda jak smakuje:)
Anulo -polecam.
Kasiu Całka- to może ich nie używać, a posypać obficie czekoladą :)
Jeśli się zdecyduję zrobić ciasto, a pewnie tak będzie ;) to skorzystam z rady! :)
Usuń