niedziela, 21 lipca 2013

Ciasto z rabarbarem


Przepis znalazłam na blogu 2 smaki, wydał mi się prosty i szybki, dlatego wypróbowałam. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło pyszne:)


Składniki :
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju, u mnie kukurydziany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki, ja dałam szklankę mąki zwykłej pszennej , a 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dag rabarbaru - u mnie 4 łodygi, umyte i pokrojone w drobne kawałki
  • cukier puder do posypania,  można popudrować  ciasto obficie, bo nie jest zbyt słodkie
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na pianę z cukrem, który dodajemy stopniowo
  2. Dodajemy żółtka, potem olej i miksujemy
  3. Wsypujemy stopniowo mąkę  zmieszanym z proszkiem do pieczenia
  4. Dokładamy pokrojony rabarbar i mieszamy ostrożnie łyżką
  5. Wykładamy do foremki  (24 cm średnica) posmarowanej tłuszczem, piekłam w prodiżu około 55 min.
  6. W piekarniku ( z termoobiegiem) pieczemy w 170 stopni C przez godzinę.
Dziękuję za przepis, okazało się, że oryginalny przepis pochodzi z Moich Wypieków:)
Jeśli dodalibyśmy zamiast rabarbaru  miękkie owoce np. jagody, to ciasto też pewnie byłoby udane.




24 komentarze:

  1. Robię identyczne, tylko daję jeszcze olejek waniliowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helen - nie wiem czemu, ale nie mogę zalogować się u Ciebie :(

      Usuń
  2. apetyczne ciasto, w sam raz do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Helen- to na pewno musi byc jeszcze smaczniejsze, ja rzadko używam olejków do ciast :)
      Karmel - zgadza się:)
      Bożena -fakt, wyszło piękne :)
      Paulino - uwielbiamy takie, jeszcze ciepłe znajdują amatorów :)

      Usuń
  4. Pycha ;) Takie ciasta zawsze są porządane ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Zapiszę sobie przepis. Potrzebuję nazowego ciasta, żeby dodawać do niego wszelkie owoce jakie się nawiną, ale problem jest taki, że w większości zawsze dodatki lądują na dnie blachy :( Tak ostatnio stało się właśnie z rabarbarem. Może to mi wyjdzie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda, takie puszyste:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko - dziękuję :)
      Hanrietto - wypróbuj, ja nie dałam za wiele rabarbaru i jak widać- udało się !
      Justyno - takie właśnie było :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. ...dziękuje, taka była prawda, następnym razem upiekę z czerwonymi porzeczkami :)

      Usuń
  8. Świetny pomysł na szybką, letnią zachciewajkę. Zamiast rabarbaru dodaję też agrest, czarną porzeczkę lub jagody. Co kto lubi. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, myśle, że powinno udać sie właśnie z takimi owocami jak wymieniasz, ja też pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. Bardzo lubię ucierane ciasta z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie ciacha, klasyka, której nie zastąpi żadna czekolada!
    Ale szkoda, że mi tak nie rooosną! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale może kiedyś zaczną, ale tak serio- to nie wiem czemu nie rosną:(

      Usuń
  11. Ale pięknie Ci wyrosło. Idealne do kawy :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  12. Siedzi już w piekarniku;)
    ziarnakawy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie nieskomplikowane ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne i takie...codzienne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto jest rewelacyjne piekłam juz kilka razy ,smaczne , łatwe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, cieszę się, ze przepis sprawdził się i u Ciebie :) pozdrawiam .

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...