poniedziałek, 8 lipca 2013

Oliwa szałwiowa




Składniki :

  • 300 ml dobrej oliwy
  • garść ( najlepiej ) świeżej szałwii

Przygotowanie :
  1. Szałwie umyć i osuszyć, pokroić
  2. Zioła wsypać do naczynia szklanego i zalać oliwą
  3. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsać butelką .
Oliwę taką używamy do przyrządzania mięs wieprzowych , wołowych i drobiowych oraz  przyprawiania sałatek i surówek. Ma też znaczenie lecznicze i kosmetyczne .


11 komentarzy:

  1. Jaki pyszny blog!Osobiście robiłam kiedyś oliwę czosnkową świetnie nadaje się do wielu potraw.Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danielo - dziękuję, Twoja oliwa też na pewno była wyśmienita:)
      Antenko - mało wymagająca, a fajna :)
      Anulo -Do oliwy przechodzi smak szałwii, moja stała dłużej niż 2 tygodnie i nabrała przez to wspaniałej złotej barwy:)

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam takiej oliwy, ciekawa jestem smaku potraw z nią przyrządzonych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam takiej oliwy, ciekawa jestem smaku potraw z nią przyrządzonych.

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa oliwa smakowa wychodzi o wiele tańsza od tych sklepowych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł ;)
    szałwia nadaje ciekawego aromatu potrawom

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy później wyjmuje się te listki z oliwy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...