Składniki :
- 300 ml dobrej oliwy
- garść ( najlepiej ) świeżej szałwii
Przygotowanie :
- Szałwie umyć i osuszyć, pokroić
- Zioła wsypać do naczynia szklanego i zalać oliwą
- Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsać butelką .
Oliwę taką używamy do przyrządzania mięs wieprzowych , wołowych i drobiowych oraz przyprawiania sałatek i surówek. Ma też znaczenie lecznicze i kosmetyczne .
Jaki pyszny blog!Osobiście robiłam kiedyś oliwę czosnkową świetnie nadaje się do wielu potraw.Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńDanielo - dziękuję, Twoja oliwa też na pewno była wyśmienita:)
UsuńAntenko - mało wymagająca, a fajna :)
Anulo -Do oliwy przechodzi smak szałwii, moja stała dłużej niż 2 tygodnie i nabrała przez to wspaniałej złotej barwy:)
Nigdy nie robiłam takiej oliwy, ciekawa jestem smaku potraw z nią przyrządzonych.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej oliwy, ciekawa jestem smaku potraw z nią przyrządzonych.
OdpowiedzUsuńSwietne!
OdpowiedzUsuńa przy tym proste :)
Usuńdomowa oliwa smakowa wychodzi o wiele tańsza od tych sklepowych:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńszałwia nadaje ciekawego aromatu potrawom
Czy później wyjmuje się te listki z oliwy?
OdpowiedzUsuńNie wyjmowałam.
Usuń