To ciasto jest super, super szybkie i proste do wykonania, każdy z nim sobie poradzi, nawet te osoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam...
Składniki :
- 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego)
- 20 dag mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól
- 2 łyżki mleka
- 8 dag masła
- 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę
- 2 jajka, migdały zmielone na posypkę
Przygotowanie:
- Owoce obrać i pokroić w kostkę
- W sporej misce zmieszać mąki, cynamon, proszek do pieczenia i sól
- Dodać masło i rozetrzeć je rękoma z mąką
- Do powstałej w ten sposób kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać
- Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką
- Przełożyć do foremki nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką
- Piec przez około 30 min. w temp. 190 stopni C, ja piekłam w prodiżu przez 50 min.
Po wystudzeniu posypać cukrem trzcinowym zmieszanym ze zmielonymi migdałami.
Ciekawy przepis. W ten sposób jeszcze nie piekłam szarlotki. Chętnie spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńmmm:D mogę kawałeczek?
OdpowiedzUsuńCześć.
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do kreatora bannerów.
STWÓRZ SAMA SWÓJ BANNER!
- http://kreator-bannerow.blogspot.com/
Pozdrowionka. :)
Przepis zapisuję, uwielbiam ciasta z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńszarlotka to to co uwielbiam najbardziej:) prezentuje się pięknie:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńAleż znów kusisz, u mnie ostatnio migdały właśnie królują, więc z pewnością zrobię ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :D już mi świta w głowie pomysł jak dostosować ten przepis do mojej diety ;)
OdpowiedzUsuńJa już czuję zapach tej szarlotki, wygląda pysznie. Takie ciacha to ja bardzo uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńmyszo - była mega pyszna i pachnąca, znikła szybko:)
UsuńMarzyła mi się ostatnio z bita śmietaną na ciepło! ;)
OdpowiedzUsuńCudowna...
OdpowiedzUsuńSzarlotka to klasyka polskich ciast. Za niedługo będę mieć swoje jabłka, to będę ich dużo piekła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki w każdym wydaniu!!!
OdpowiedzUsuńNie dość że szybka, to jeszcze szarlotka - jak dla mnie ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńi w tym momencie mój świat zamyka się do tego jednego zdjęcia, na którym jest ciacho!
OdpowiedzUsuńJabłeczniki to moje ulubione ciacha, nie ważne czy kruche, czy zwykłe..
Ahh i ten zapach cynamonu, mmm ;)
Nam ten przepis,wygląda i smakuje charakternie:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek, ostatnio chodzą za mną jabłka!
OdpowiedzUsuńszarlotka to moje ukochane ciacho!:)
OdpowiedzUsuńczuję ten zapach, lubię szarlotki :)
OdpowiedzUsuńporywam kawałek! albo nawet dwa :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę upiec jakiś jabłecznik, koniecznie!
Bardzo smaczna szarlotka!
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam szarlotkę sypaną, jutro z Twojego przepisu bo jest b.łatwa i apetyczna.Pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńDla mnie tez była bardzo apetyczna, a to że łatwa to przepis na nią pojawił się właśnie na moim blogu, Też serdecznie pozdrawiam i powodzenia w pieczeniu:)
Usuń