Składniki :
- 3-5 pałek kurczaka
- 4-5 cm obranego i startego imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka
- duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju
- płaska łyżeczka pieprzu
- sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty
Przygotowanie :
- Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie)
- Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej na 2-3 godz.
- Po tym czasie ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 40 min- do miękkości mięsa ( w trakcie pieczenia polewać marynatą ). Smacznego!
jaki apetyczny kurczak, bardzo lubię marynaty z dodatkiem miodu i czosnku!
OdpowiedzUsuńUlu ale rozpieszczasz domowników:) Pyszne zapewne sa takie pałeczki.
OdpowiedzUsuńKarmel -kurczak jest prima sort!
UsuńAnula- wszyscy lizali palce, pozdrawiam Aniu:)
Antenko -dziękuje i polecam:)
znakomicie podane mięso:) z ogromną przyjemnością zrobię u siebie takie mięso:)
OdpowiedzUsuńPyszny taki kurczaczek ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńWygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńKurczak w takiej prostej i klasycznej postaci jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńpyszny z nutą orientalności kurczak, czyli to co lubię:)
OdpowiedzUsuń