Składniki sosu :
- 2 duże jabłka
- 1 cebula
- cukier do smaku, szczypta soli
- olej
Przygotowanie :
- Obraną cebulę i jabłka pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz, wsypać cebulę
- Gdy cebula "zeszkli" się dodać jabłka i dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i przesmażyć do połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem.
Ja podałam do mięsa - Łopatka pieczona w czerwonym winie
Sprawdzi się w wersji na ciepło jak i na zimno.
Będzie tez świetnym dodatkiem do wątróbki smażonej
Sprawdzi się w wersji na ciepło jak i na zimno.
Będzie tez świetnym dodatkiem do wątróbki smażonej
wyśmienity dodatek!:)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńLubię Twoje proste, ale jakże oryginalne przepisy, na pewno spróbuję tego sosu w połączeniu z mięchem - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJestem sceptyczna co do połączeń mięso-owoce (oprócz schabu ze śliwką) jednak u Ciebie wygląda to pysznie. :)
OdpowiedzUsuńSwietny blog kulinarny!!! Na pewno będę tu często zaglądać. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBliski mi temat,bo mam w swoim ,repertuarze' schab nadziewany jabłkami z calvadosem.
OdpowiedzUsuńNawet jest gdzieś na blogu.
Potwierdzam,że to pyszny zestaw: mięso i jabłko.
U Ciebie wszystko takie apetyczne. U mnie w kuchni niestety nie...nie mam zacięcia do gotowania i pieczenia ale lubię programy kulinarne i podoba mi się Twój pomysł na bloga.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ela
Muszę wypróbować taki sos! Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń