Dziś u mnie mięso wieprzowe - schab w nowej odsłonie.
Więcej propozycji na www.wieprzopedia.pl
U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna -paluszki mięsne.
Składniki :
- około 30 dag schabu bez kości
- 30 dag pieczarek
- cebula
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, estragon
- mąka, ewentualnie śmietana
Przygotowanie:
- Umyte mięso kroimy w cienkie paski, ale bez przesady :)
- Panierujemy je w mące i ziołach - pozostawiamy tak na 5-10 min
- Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy
- Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku
- Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po zagotowaniu możemy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany - mieszamy
Jest to danie proste. A podany schab z pieczarkami w cudowny sposób "rozmnoży się " i pozwoli nam podjąć nawet niespodziewanych gości :)
Jeśli dołożymy do tego ulubioną surówkę lub tak jak u mnie brokuły to mamy fajny, szybki obiad.
o ja! Super pomysł-szczerze przyznam, że pieczony w panierce już dawno mi się znudził! Dosłownie..
OdpowiedzUsuńA te wersja zachwyca i prostotą, i szybkością :)
Racja, schabik jest prosty do zrobienia :)
UsuńŚwietny pomysł na obiad - pycha!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Dziękuję !
Usuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńSchab jest u mnie czestym gosciem wiec te danie jest przeze mnie wyprobowane:) wyglada na prawde apetycznie
OdpowiedzUsuń